DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Lokalita leží na hranici dvou různých světů, a to v každém slova smyslu. Na jižní straně se rozkládá panelové sídliště, kterému dominuje bytový objekt o osmi nadzemních podlažích. Celé sídliště má klasický „panelákový“ charakter – vysoké neosobní monobloky, mezi nimiž je volné místo, které slouží převážně k parkování místních obyvatel. Tato sídliště vyrostla ve Valašském Meziříčí v 60. Letech minulého století na místech původní zástavby. Alespoň historické centrum, které v tomto případě představuje onen druhý svět, se více či méně této „asanaci“ ubránilo a zůstala zde zachovaná původní zástavba. Značná část historické zástavby zmizela i tady a okraje centra obsahují mnoho míst, kde zeje prázdné místo v řadě historických budov. Z této problematiky vznikl koncept nově navrženého domu. Protože rozdíly mezi oběma místy jsou drastické, reaguje na to koncept „uzavřením se do polosoukromého vnitrobloku“, který je přístupný průchody z obou stran, takže se žádnému prostředí neotvírá, ale ani se před ním zcela neuzavírá. Stavba se snaží reagovat na rozdílnosti obou prostředí a vytvořit mezi nimi určitý přechod. Prvním problémem je měřítko, bylo třeba navázat na štítovou stěnu historického Mikyškova domu a společně s kopírováním tvaru uliční čáry dotvořit kompaktní uliční zástavbu. Hlavní funkcí objektu je bydlení, zejména proto, že funkce bydlení se z historického centra ztrácí, stejně jako v jiných městech. Vnitroblokový charakter domu umožní jeho obyvatelům vytvořit vlastní komunitu, která se může vídat a žít na společném dvoře domu a svět okolo nebude mít takový vliv na jejich soukromí nebo pohodlí. Severní část objektu se prostornými lodžiemi otevírá do dvora a umožňuje jednak obyvatelům trávit na nich volný čas, zároveň slouží v letních měsících jako zastínění slunce. V úrovni parteru konzolová deska lodžie vytvoří loubí, které může sloužit pro odpočinek kterýchkoli obyvatel. Zbytek objektu je charakteristický jednoduchou fasádou „posetou okny, majícími posuvné stínící panely. Ty slouží především k zastínění slunce popřípadě nočních lamp, nebo prostě pro potřebu se před okolním světem uzavřít. Jedním z požadavkům návrh bylo zachovat stávajících 80 parkovacích míst na současném parkovišti a k nim přidat parkovací stání pro samotný objekt. Problém je řešen formou podzemních garáží přístupných z jižní strany objektu.
Site lies on the border of two different worlds, in every sense. On the south side panel covers housing, which is dominated by residential building with eight floors. The whole estate has a classic "prefabricated" character - high impersonal monoblocks, including the free space that is used mainly for parking to local residents. The settlement grew in the 60 Valasske Mezirici The last century in places the original buildings. At least the historic center, which in this case is that the next world, with more or less of this "renewal" withstood and stayed here preserved the original area. Much of the historical buildings here and gone and the edges of the center contain many places where he's an empty space in a number of historic buildings. From this problem arose the concept of the new proposed house. Because the differences between the two places are drastic, it responds to the concept of 'closure to polosoukromého courtyard ", which is accessible from both sides of the passages, so not open to any environment, but even before it does not close completely. The building responds to the diversity of both the environment and create a transition between them. The first problem is the scale, it was necessary to build on the gable wall of the historic house and Mikyšková along with copying the shape of compact street line to complete the installation of street. The main function of the building is housing, particularly because the function of housing is lost from the historical center, as well as in other cities. Vnitroblokový character of the house allows its residents to create their own community that can see each other and live in the courtyard of the house and around the world will not have much effect on their privacy or comfort. The northern part of the building with spacious balconies opening to the courtyard and allows both people to spend their leisure time, it also serves as the summer sun shading. At ground floor level balcony creates a console arcade board, which can serve any of the rest of the population. The rest of the building facade is characterized by a simple "dotted with windows having movable shading panels. These are used primarily for shade or sun lamps at night, or simply need to be close to the outside world. One of the requirements of the proposal was to retain the existing 80 parking places on the current car park and parking add them to the object itself. The problem is solved by means of underground garage accessible from the south side of the building.
Description
Citation
ADAMEC, K. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Jan Jehlík (předseda) Ing.arch. Petr Hlaváček (člen) Ing.arch. Josef Kiszka (člen) Ing. arch. Viktor Rudiš (člen) doc. Ing. Ivana Žabičková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-05-21
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO