Podpora rozvoje energetických zdrojů pro komunální výstavbu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na srovnání zdrojů elektrické energie pro komunální výstavbu. Jedná se o fotovoltaické elektrárny, větrné elektrárny, vodní elektrárny, kogenerační jednotky. Zdroje jsou limitovány částkou do 550 000 Kč. Každý zdroj je popsán charakteristickými vlastnostmi, principem činnosti, výhodami a nevýhodami. Určili jsme u nich také možnosti prodeje vyrobené elektrické energie a jejich ceny. Dále jsme provedli rozbor jednotlivých žádostí pro výstavbu (územní souhlas stavebního úřadu, dotazník pro vlastní výrobnu, žádost o připojení výrobny k distribuční soustavě, žádost o uzavření smlouvy o podpoře výroby elektřiny) včetně potřebných příloh. Základním parametrem při koupi zdroje energie je jeho výkon, který vybíráme podle druhu zdroje. U vodních elektráren je to průtok a spád, u větrných elektráren rychlost větru, u solárních dostatečná intenzita slunečního svitu, u kogeneračních jednotek závislost na roční spotřebě tepla. Pro každou skupinu je vybrán konkrétní zdroj, který je na našem trhu a na něm jsou provedeny výpočty roční výroby elektřiny, doba splacení úvěru a zisku za 20 let provozu.
This bachelor thesis deals with the comparison of energy sources used for residential construction. It focuses on photovoltaic power plants, wind power plants, hydropower plants and cogeneration units. Budget cost of energy source is limited to the amount of 550 000 CZK. Every source of energy is defined by its feature, operating principle, advantages and disadvantages. Options of selling the produced energy and its price are specified. Furthermore, the particular building licence applications (construction administration approval, generation of power questionnaire, application for connection to the distribution network, application for the contract of energy production support) including all the necessary enclosures have been analysed. Essential aspect for buying the energy source is its power and it is chosen according to the type of source. Energy source of hydropower systems is flow and gradient, in wind power systems it is wind speed, in photovoltaic power systems it is sufficient intensity of sunshine and in cogeneration units its dependance on annual heat consumption. Specific energy source available on our market is chosen for every group and the calculations of annual electricity production, period of repayment and profitability in 20-year running period are performed.
Description
Citation
STRUČOVSKÝ, A. Podpora rozvoje energetických zdrojů pro komunální výstavbu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (předseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Skalka, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Severín (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-13
Defence
Student prezentoval svojí bakalářskou práci na téma Podpora rozvoje energetických zdrojů pro komunální výstavbu. Student rozebral různé druhy obnovitelných zdrojů elektrické energie. Dále prezentoval výkupní ceny elektrické energie a podmínky pro připojení. Tyto poznatky student zhodnotil podle výkonu a ekonomické návratnosti. Student zodpověděl otázku oponenta a vytknuté chyby částečně vysvětlil. Na otázky komise zcela neodpovídal a během prezentace se dopustil drobných chyb.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO