Senzor pro měření průtoku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je rozdělena na dvě části – na část teoretickou a praktickou. Ve své první části pojednává o teorii proudění kapalin a plynů, přenosu tepelné energie a rozdělení senzorů pro měření průtoku pracujících na elektrickém principu. Dále se zabývá termodynamickým principem, kterého lze využít pro měření velmi malých průtoku a nízkoteplotní keramikou, pomocí které lze realizovat mikrokanálky na snímání velmi malých průtoků. V praktické části se práce zabývá již samotnou simulací celé struktury v programu COMSOL Multiphysics, a to jak ve 2D, tak i ve 3D zobrazení. Následně pak realizací a měřením průtokového senzoru v keramice nízkých teplot, pracujícího na termodynamickém principu.
This diploma thesis is divided into two parts - theoretical and practical. In its first, theoretical part, deals with the theory of fluid and gas flow, heat transfer and diversification of sensors for flow measurement working on the electrical principle. It also deals with thermodynamic principle, which can be used for measuring very small flow and low-temperature ceramics that is used to implement microcanals for sensing very low flows. The practical part of the thesis deals with the very simulation of the entire structure in the program “COMSOL Multiphysics” - both in 2D and 3D views. Then there is shown the implementation and measurement of the flow sensor in a low-temperature ceramics, working on a thermodynamic principle.
Description
Citation
SYMERSKÝ, T. Senzor pro měření průtoku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Musil, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Legát, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Lubomír Hudec, DrSc. (člen) RNDr. Ladislav Mareček, CSc. (člen) doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Student Bc. Tomáš Symerský seznámil komisi se svoji diplomovou prací na téma: Senzor pro měření průtoku Odpověděl na otázky oponenta - 1.) Proč nelze simulovat v Comsolu termodynamický děj a je nutno využít prostředí Matlab? Dále proběhla krátká rozprava k tématu diplomové práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO