Vyhledávání podobností v síťových datech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá analýzou záznamů o IP tocích. Záznam obsahuje metadata o IP toku na dané síti, jako IP adresy, čísla portů, čísla komunikačních protokolů a další. Cílem je návrh a implementace metrik pro určování podobností mezi NetFlow záznamy. V první části práce je popis analýzy velkého množství dat. Dále jsou předvedeny techniky monitorování sítě a technologie NetFlow. Další části práce jsou věnovány návrhu a implementaci analýzy dat pomocí DBSCANu. Součástí práce je implementace aplikace pro analýzu síťových metadat. Výslednou aplikaci je možné použít pro detekci skenování sítě v NetFlow datech, ale výsledky nejsou jednoznačné, zejména obsahují i záznamy, které k útoku nepatří.
This bachelor thesis is interested in analyzing IP flow records. IP flow record contains IP flow metadata of specific network communication such as IP addresses, port numbers, network protocol numbers and other. Main goal is to design and implement metrices to determine similarity of NetFlow records. At the beginning of this thesis is description of how to analyze great amount of data. Next there are shown network monitoring technicies and NetFlow. Other parts of this thesis are dedicated to design and implementation of data analysis using DBSCAN algorithm. Implementation of data analysis application is also part of this thesis. As a result, the application can be used to network scan detection using NetFlow data although the results are not very clear and contain a lot of legitimate communication.
Description
Citation
HUD, J. Vyhledávání podobností v síťových datech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) doc. RNDr. Martin Kovár, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Václav Šátek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Oponent hodnotil práci stupněm 4F, protože diplomant nesplnil všechny body zadání. Diplomant nedokázal vyvrátit výtky oponenta. Komise shledala nedostatky práce natolik závažné, že se práci rozhodla hodnotit jako nevyhovující " F ".
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO