Určení pozice kamery v reálném čase pro rozšířenou realitou

Abstract
Definované markery tvoří základ určování polohy kamery pro velké množství aplikací s rozšířenou realitou, v případě že jsou přísné požadavky na rychlost a robustnost. Tato práce popisuje účinnou metodu pro určení pózy kamery pomocí Uniformního pole markerů a několik realistických aplikací na bázi popsané metody. Metoda je velice výpočetně levná a poskytuje spolehlivou detekci pro několik výpočetních platforem, včetně běžných chytrých telefonů. Markery jako část zobrazené informace na monitorech jsou použité v této práci pro určení relativní orientaci mezi poskytovatelem obsahu a užívatelským zařízením, sloužícím pro výběr prvků užívatelského rozhraní při  interakci a migraci úkolů. Ve filmařském průmyslu poskytuje popsaná metoda pro zjištění polohy kamery jako součást klíčovaní pozadí filmářům živý náhled virtuální scény. Výsledky ukazují, že popsaná metoda pro detekci pole markerů má srovnatelnou úspěšnost a přesnost v porovnání s ostatními metodami na bázi markerů a je několikrát rýchlejší. Aplikace zahrnuté v této práci podle výsledků testů jsou životaschopné - rychlejší a levnější - alternativy k existujícím řešením.
Fiduciary markers form the base for camera pose estimation for many Augmented Reality applications, when a fast and robust solution is required. In this thesis an efficient marker-based camera pose estimation is outlined for Uniform Marker Fields with several real-world applications. The proposed algorithm is highly efficient and works in real time even on multiple platforms, including mid-range smartphones. On-screen markers are used to establish relative pose between devices for task-migration and information reaccess. In movie production, the described camera pose estimation as part of the chromakeying process, provides content creators real-time preview. Results show that the described detection algorithm performs comparably to other marker-based methods and it is several times faster. The implemented applications provide viable - cheaper and faster - alternative to existing solutions.
Description
Citation
SZENTANDRÁSI, I. Určení pozice kamery v reálném čase pro rozšířenou realitou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Výpočetní technika a informatika
Comittee
Date of acceptance
2016-10-11
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO