Návrh a Aplikace Dvourozměrných Vizuálních Markerů pro Speciální Účely

Abstract
Současné vizuální markerové systémy mají jednu zásadní nevýhodu oproti tzv. markerless přístupům - pohyb kamery je omezen na oblast pokrytou markery. V každém snímku musí být marker dostatečně velký, aby jej bylo možné identifikovat a vypočítat pozici a rotaci kamery. Zároveň musí být dostatečně malý, aby se celý (nebo alespoň jeho podstatná část) vešel do záběru kamery. Avšak tyto požadavky jsou protichůdné. Tato práce nabízí řešení tohoto problému za pomoci konceptu Marker Fields. Jde o strukturu, jejíž přítomnost je možné v obraze kamery snadno detekovat a identifikovat část, na kterou se kamera právě dívá, a to na základě jakékoli (malé) podoblasti s definovanou velikostí. Aby bylo možné podoblasti identifikovat zblízka i zdálky, nejsou od sebe odděleny, ale do velké míry se překrývají. V této práci jsou vysvětleny různé implementace konceptu marker fields, spolu s jejich zamýšleným použitím a výhodami a nevýhodami. Jako důkaz použitelnosti marker fields v reálném světě, se druhá největší část této práce věnuje popisu jejich reálných aplikací.
Contemporary visual fiduciary marker systems have a major disadvantage compared to markerless approaches - the camera movement is tightly limited to the space where the markers are. At any frame of the camera image a marker must be large enough to provide sufficient amount of information for detection and identification and at the same time, it must be small enough to fit into the camera's field of view. These requirements are contradictory. This work presents a solution to this problem in a concept of the Marker Field. It is a structure whose presence can be detected in a camera image and the exact location within the field can be recognized based on just any sub-area of defined size. The sub-areas are not disjoint, but they are overlapping to a very large degree, to be identifiable from both close-up and distant views. Different implementations of the marker field concept are explained in this work, together with their intended uses and their advantages and disadvantages. To prove and support the usability of proposed marker fields, this work's second largest part discusses their several real-life applications.
Description
Citation
ZACHARIÁŠ, M. Návrh a Aplikace Dvourozměrných Vizuálních Markerů pro Speciální Účely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Výpočetní technika a informatika
Comittee
Date of acceptance
2016-12-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO