2019/1-2

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 6
  • Item
    Stabilita a řízení dynamických systémů použitých při modelování pohybu letadla
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2019) Novák, Jiří
    Tento článek seznamuje čtenáře se základy dynamiky letu a řízení tak, jak byly popsány v bakalářské práci autora. Málokteré moderní letadlo (nebo jiný stroj pohybující se ve vzduchu) se spoléhá pouze na vlastni (konstrukční) stabilitu draku. Ve skutečnosti je pohyb „zastabilizován" prostřednictvím zpětněvazebního řízení, kdy dynamický systém (modelující např. pozici a orientaci letadla v čase) reaguje na stavové veličiny (tím je dynamicky upravován řídící signál). Cílem článku je seznámit čtenáře se základy matematického modelování pohybu letadla, možnostech řešení získaných rovnic a prostředcích teorie řízení při posilování stability letu.
  • Item
    Matematické modely lineárních oscilátorů
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2019) Lovas, David
    Tento článek se zabývá modelováním lineárních mechanických oscilátorůrů. Důraz je kladen na sestavení pohybové rovnice a její vyřešení. K sestavení rovnice je třeba základní znalost příslušných fyzikálních zákonů. V článku jsou probrány také dvě operace s lineárními oscilátory: skládání oscilátoru a spřažení oscilátoru. V této souvislosti vznikají následující otázky. Jaké modely lineárních oscilátorů je možné obdržet přidáním patřičných sil? Co získáme složením kmitů? A jaké využití má spřažení?
  • Item
    Schurovo-Cohnovo kritérium a jeho alternativní vyjádření
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2019) Jánský, Jiří
    V článku jsou popsána kritéria popisující lokalizaci kořenů polynomu (obecného stupně s obecnými koeficienty) ve vymezených částech komplexní roviny se speciálním zaměřením na jednotkový kruh. Dále jsou zde rozebrány případy, kdy je polynom ve speciálním tříčlenném tvaru. V těchto případech je možné obecná tvrzení zjednodušit a formulovat nové systémy podmínek, které jsou snáze aplikovatelné a rovněž názornější. Jsou zde popsány výhody a nevýhody jednotlivých formulací, které jsou rovněž ilustrovány na několika příkladech.
  • Item
    Byl jsem u toho! aneb 50 let matematické teorie metody konečných prvků
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2019) Ženíšek, Alexander
    Rozvoj a užití metody konečných prvků (MKP, the finite element method) byl spjat v inženýrských kruzích (hlavně v USA) s rozvojem a užitím výkonných samočinných počítačů. Proto začala být MKP rozvíjena až v polovině padesátých let, a to zejména ve stavebním a leteckém inženýrství. V tomto článku jsou popsány hlavně začátky matematické teorie MKP v letech 1967-1973 které díky jednomu bystrému brněnskému inženýrovi byly v šedesátých letech pouze v rukou matematiků z provinciálního Brna, jak si to pamatuje autor článku. Ostatní pamětníci popsaných událostí jsou již po smrti. Zbytek matematického světa se s matematikou MKP seznamoval z článků brněnských autorů.
  • Item
    Vybrané príklady z Internetovej matematickej olympiády
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2019) Štoudková Růžičková, Viera
    V článku sú riešené tri vybrané príklady súvisiace s Internetovou matematickou olympiádou pre študentov stredných škôl. V prvej časti je rozobratý geometrický príklad o tetivových štvoruholníkoch. Druhá časť sa zaoberá dvoma verziami príkladu na výpočet pravdepodobnosti a v postupe ich riešenia sa počítajú limity. V tretej časti sú uvedené rôzne verzie geometrického príkladu na výpočet dĺžok, je rozobratá verzia s nepresnými vstupnými údajmi.