Využití kamery kvadrokoptéry pro sledování kontextu scény ve venkovním prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a implementací uživatelského rozhraní pro ovládání kvadrokoptéry mobilním zařízením. Nejdůležitějším aspektem návrhu je schopnost sledování scény kamerou nesenou kvadrokoptérou. Zvolené kritérium bylo řešeno ovládáním gesty kreslenými na displej zařízení, a tedy vypuštěním zbytných grafi ckých ovládacích prvků. Komfort sledování scény je zajištěn více módy letu za použití stejné sady gest. V práci je pro spojení robota s mobilním zařízením zvolena platforma Robot Operating System. Její přenesení na mobilní zařízení bylo uskutečněno knihovnou RosJava pro zvolený operační systém Android. Hlavním přínosem je vytvoření mobilní aplikace umožňující pilotovat kvadrokoptéru a pozorovat přenášený obraz z její kamery nerušený ovládacími prvky. Tato přednost je důležitá především pro zařízení s menšími displeji, jako jsou například chytré telefony.
This bachelor thesis deals with design and implementation of user interface for quadcopter control by mobile device. Most important design aspect is ability to scene monitoring by camera carried by quadcopter. Selected criterion was solved by control gestures drawn on device display, thus deletion of unnecessary graphical control elements. Comfort for scene monitoring is ensured by multiple  ight modes using same set of gestures. For purpose of connecting robot with mobile device in this work has been chosen platform Robot Operating System. Its transfer to mobile device was implemented by RosJava library for the selected operating system Android. Main contribution of this thesis is creation of mobile application which allows to pilot quadcopter and watch transmitted image from its camera not being disturbed by control elements. This advantage is most important for devices with smaller displays like smartphones.
Description
Citation
BĚL, P. Využití kamery kvadrokoptéry pro sledování kontextu scény ve venkovním prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. (místopředseda) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Karel Masařík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Motlíček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Jaká byla dosažená obnovovací frekvence obrazu? Co ji ovlivňovalo a byla použitelná pro ovládání? Jak by bylo možné řešit současné ovládání směru letu a natočení kamery? Jak by bylo možné vylepšit sledování objektu ve scéně? 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO