IP Multimedia Subsystem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této diplomové práci je rozebrána problematika architektury IMS. Práce popisuje její vznik a postupný vývoj, a také zde zmiňuje strukturu této architektury. V textu práce je podrobně vysvětlena funkce nejdůležitější komponent dané architektury, mezi které patří Proxy-CSCF, Interrogating-CSCF, Serving-CSCF a HSS. Architektura IMS využívá pro sestavení, udržení a ukončení spojení protokol SIP a pro funkce managementu sítě protokol Diameter. Z toho důvodu jsou v této práci rozebrány také vlastnosti těchto dvou protokolů. V další části tohoto dokumentu se pojednává o open-source platformě Open IMS Core a její instalaci. Prostředí Open IMS Core bylo vytvořeno pro testování technologie IMS v rámci interního projektu fraunhoferského institutu FOKUS v Berlíně. V současné době ji pro testování svých produktů a služeb v rámci IMS používá většina výrobců a poskytovatelů služeb. V rámci této diplomové práce byla pomocí Open IMS Core vytvořena jednoduchá síť se třemi uživateli, založená na principu IMS. Právě vytvoření této sítě bylo hlavní náplní práce, a proto je v poslední kapitole nastíněn postup jejího vytváření. Nejprve je zde popsáno přidávání uživatelských záznamů do HSS, poté jsou zmíněny možnosti klientských programů a jejich nastavení. Nakonec jsou zde ukázány možnosti zachycení komunikace ve vytvořené síti. V této části kapitoly je rovněž pomocí stavových diagramů popsána registrace IMS terminálu na registrační server S-CSCF, a také proces sestavování a ukončování spojení.
This Master’s thesis deals with IMS architecture problems. This thesis describes its creation and progress, also structure of this architecture is mentioned. Text of this thesis describes function of the most important parts of the architecture, such as Proxy-CSCF, Interrogating-CSCF, Serving-CSCF and HSS. IMS architecture uses SIP protocol for establishment, maintenance and closing session and Diameter protocol for network management functions. That is why this thesis also describes characteristics of these two protocols. Next part of the thesis is focused on Open-source platform Open IMS Core and its installation. Open IMS Core platform was developed for testing IMS technologies within an internal project at the Fraunhofer Institute FOKUS in Berlin. Nowadays it is used by major part of vendors and providers for testing their products and services. As a main theme of this thesis, there was made a simple network, which consists of three users. This network is established on fundamentals of IMS and it was made in Open IMS Core. So in one chapter is outlined a process of its creation. There is described a process of adding a user list to database server HSS. In the next part there are mentioned some information about setup of virtual IMS terminal. Eventually there are shown some possibilities of how to catch traffic in the network. In this chapter there are also state diagrams, which describe a process of registration of IMS terminal and also a process of establishment, maintenance and closing session.
Description
Citation
BENDÍČEK, M. IP Multimedia Subsystem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
Ing. Robert Vích, DrSc. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Otto Dostál, CSc. (člen) Ing. Karel Kopecký (člen) Ing. Michal Soumar (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kovář, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vlach, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
1. když byla instalace Open IMS Core v prostředí linuxové distribuce Ubunt neúspěšná, vyzkoušel jste i jinou distribuci? 2. Lze realizovat v současné verzi prostředí Open IMS Core i další služby, například videokomunikaci? Pokud ano, stačí mít pouze koncové aplikace pro podporu videokonverzace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO