Srovnání energetických oběhů z pohledu jejich celkové účinnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla z biomasy. Jejím hlavním cílem je porovnat navrhované tepelné oběhy z hlediska elektrické a celkové účinnosti a ekonomické efektivnosti. V úvodu jsou popsány základní pojmy a principy energetického využití biomasy, důraz je kladen především na spalování a zplyňovaní. Vlastní část práce obsahuje návrh tepelných oběhů a jejich bilanční výpočet. Uvažován je tepelný cyklus se zplyňovací komorou, dopalovací komorou a horkovzdušnou mikroturbínou, oběh se zplyňovacím generátorem a kogenerační jednotkou a tepelný oběh využívající k přeměně energie Rankine-Clausiův cyklus. Závěr obsahuje shrnutí dosažených výsledků a posouzení vhodnosti jednotlivých tepelných cyklů v oblasti uvažovaného výkonu.
This diploma thesis investigates the combined production of power and heat from biomass. The main aim is to compare suggested energy circles in the light of their electric, general and economic efficiency. Introduction describes the basic terms and principles of energy utilization of biomass, combustion and gasification technology are described thoroughly. The main part contains suggestions and thermal calculations of energy circles. The thermal cycle with gasification chamber, combustion chamber and hot air turbine is proposed, than thermal cycle with gasification generator and cogeneration unit and finally Rankine-Clausius circle. In conclusion calculated results are recapitulated and the usability of proposed thermal cycles is assessed.
Description
Citation
HOUDEK, M. Srovnání energetických oběhů z pohledu jejich celkové účinnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (místopředseda) doc. Ing. Bohumil Polesný, CSc. (člen) Ing. Tomáš Flimel (člen) Ing. Jiří Kubíček (člen) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO