Návrh vytápění pro nízkoenergetický rodinný dům.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce obsahuje kompletní návrh otopné soustavy pro nízkoenergetický rodinný dům. První část práce je zaměřena na seznámení s objektem. V další části je výpočet součinitelů prostupu tepla konstrukcemi a výpočet tepelných ztrát. Dále je proveden návrh a výpočet výkonů podlahového vytápění, deskových, trubkových těles a konvektorů. V jedné z kapitol je vypracován návrh a výpočet dimenzí rozvodů, tlakových ztrát podlahových smyček, deskových, trubkových těles a konvektorů. Práce také obsahuje návrh tepelného čerpadla s bivalentním tepelným elektrokotlem. Následují podkapitoly obsahující výpočty potřeb tepla a celkových nákladů na provoz otopné soustavy spolu s návrhem akumulační nádoby a zásobníku pro teplou vodu. Závěr práce je věnován regulaci otopné soustavy.
My diploma thesis is focused on design scheme of low-energy family house’s heating system. The goal of the first part of thesis is an introduction of the object following by calculations of transmission coefficients of heat through constructions and calculations of heat loss. Creation of proposal and calculation of underfloor heating output as well as panel and piped radiators and convectors are followed by proposal and calculation of dimensions of piping, pressure loss of underfloor loops, panel and piped radiators and convectors. The thesis also contains design of heating pump with bivalent heat electrical source, calculations of need of heat and calculations of total costs of working heating system as well as design of storage tank and accumulator for hot water. The last part of thesis is focused on control of the heat system.
Description
Citation
NEŠPOR, P. Návrh vytápění pro nízkoenergetický rodinný dům. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
prof. Jícha Náklady na provoz tepelného čerpadla za jeden rok jsou výrazně v neprospěch TČ a přesto je v konečném důsledku výhodnější než plynový kotel. Vysvětlete. Vámi uváděná spotřeba elektrické energie tepelného čerpadla je s uvažováním vytápění bazénu? doc. Kratochvíl Byl u podlahového vytápění, jakož i u otopných těles uvažován stejný teplotní spád? Proč se volí tak nízký teplotní spád, pokud použijeme tepelné čerpadlo? Proč je teplota topné vody u podlahového vytápění vždy nižší než 40 °C? doc. Janotková Ve vašich výkresech jste nějak opomněl zakótovat jakékoli rozměry. Co vás vedlo k použití neplatné normy pro výpočet tepelných ztrát?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO