Kategorizace mobilních jeřábů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá mobilními jeřáby s nosností nad 50 t. V úvodu jsou popsány základní pojmy týkající se těchto strojů. Dále následuje obecné rozdělení jeřábů. Tato práce se zaměřuje na stručný popis kolových a pásových mobilních jeřábů. Je zde popsána podvozková část kolového jeřábu a podvozková část pásového jeřábu s jejich základními prvky. Poté je nastíněna konstrukce horní otočné části pro kolový i pásový podvozek mobilního jeřábu. V přehledu jsou uvedeni současní světoví výrobci i společnosti, které již tyto stroje neprodukují. Následují přehledné informace o firmách - Grove, Liebherr, Manitowoc, Tadano, Terex-Demag a ČKD. Společnost Grove zde má podrobněji uvedeny zajímavé systémy, které používá u svých výrobků. Na konci této práce jsou uvedeny tabulkové přehledy s mobilními jeřáby jednotlivých značek na kolovém podvozku s nosností nad 50 t a souhrnná tabulka s výrobci pásových mobilních jeřábů s nosností nad 50 t.
The thesis deals with mobile cranes with a lifting capacity of 50 tonnes. The introduction describes the basic concepts related to these machines. Followed by a general cranes overview. This thesis focuses on a brief description of wheeled and tracked mobile cranes. It describes the undercarriage of the wheeled cranes and undercarriage of the tracked crane and crawler crane with it’s basic elements. After that is described the structure of the upper rotating wheel and track mobile truck crane. In the overview are specified the current global producers and companies that already do not produce these machines. Follows the short overview about companies - Grove, Liebherr, Manitowoc, Tadano, Terex-Demag and CKD. In the next part are written more details about company Grove interesting systems which are used in theirs products. At the end of this work are given a table showing the mobile crane on a brand-wheeled chassis with a capacity of over 50 the summary table with belt manufacturers of mobile cranes with a lifting capacity exceeding 50 tonnes.
Description
Citation
ŠKALOUD, M. Kategorizace mobilních jeřábů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kopecký, CSc. (předseda) doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. (místopředseda) Ing. Přemysl Pokorný, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Špička, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO