DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Navržený objekt vychází z původní historické zástavby a měřítka přilehlého historického centra. Parcela, na které původně stálo několik samostatných řadových domů, svou velikostí značně převyšuje měřítko okolní zástavby. Pozemek je tedy příčně rozdělen na sedm částí, které vycházejí z původní historické parcelace území. Hmota objektu tak vytváří ucelený městský dům, který svým měřítkem koresponduje s okolní zástavbou. Výškově je dům členěn na tři a čtyři podlaží. Jednotlivé části dávají svým dynamickým posouváním vzniknout velké ploše prosklených výkladů v parteru a zároveň dovolují prosvětlit objekt také ze západní a východní strany. Stávající parkoviště umožňuje pěší průchod z centra do přilehlé obytné zástavby na jižní straně. Z toho důvodu jsou v místě nejfrekventovanějších pěších tras vytvořeny volné průchody parterem. Ty jsou využity také jako krytý vstup do jednotlivých částí bytového domu. Vjezd do podzemních garáží je z ulice Poláškova z důvodu dobrého dopravního napojení. Zásobování sousedního objektu je zachováno ve své stávající podobě, stejně jako výklady obchodů. Parter, díky celkovému prosklení, dům odlehčuje, vytváří jasný předěl mezi částí veřejnou a soukromou a stávají se součástí ulice. Plochy vzniklé členěním objektu rozšiřují ulici a vytváří pro kolemjdoucí různorodá zákoutí. Jednotlivé byty jsou definovány samotným tvarem hmoty. Liší se jak velikostí, tak tvarem a orientací. Nabízejí od nejmenších garsoniér až po mezonety s přístupem na pochozí střechu nižších hmot.
The designed building is based on the original historical buildings and the scale of adjacent historic center. The plot, on which originally were several independent row houses, by its size greatly exceeds the scale of surrounding buildings. Land is transversely divided into seven parts, which are based on the original allotment of the land. The mass of the object creates a complete town house, whose scale corresponds to the surrounding buildings. From the height perspective, the house is divided into three and four storey. Individual parts by its dynamic shifting give rise to large area of glass shop windows in the parter and also allow to illuminate the object from the west and east side. The existing car parking enables a pedestrian passage from the center to the adjacent residential buildings on the south side. For this reason, at the busiest pedestrian routes there are free passages through the parter. They are also used as a sheltered entrance to the individual parts of the apartment house. The entrance to the underground garage from the street Polášková is due to good infrastructure. Supplying of the neighboring object is preserved in its current form, as well as the shop windows. Parterre, thanks to the overall glazing, relieves the house, creating a clear division between public and private part and become part of the street. Areas created by the division of the object extend the street and form a diverse corners for people passing. The individual flats themselves are defined by the shape of the mass itself. They differ both in size, shape and orientation. They offer from the smallest studios to maisonettes with access to the walkway roof of the lower mass.
Description
Citation
ZABADALOVÁ, K. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Petr Todorov (předseda) Ing. arch. Jan Foretník, Ph.D. (člen) Ing. arch. Luboš Františák, Ph.D. (člen) Ing.arch. Radovan Přikryl (člen) Ing. Jaroslav Štikar (člen)
Date of acceptance
2012-05-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO