Odrazná plocha osobních automobilů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá simulací odrazné plochy osobních automobilů. V úvodu se práce věnuje základním odrazným vlastnostem objektů. Dále jsou popsány vybrané numerické metody využívané při počítačových simulacích reálných objektů. V rámci této práce je na zjednodušených modelech zkoumán vliv velikosti a tvaru vozidla na odraznou plochu. Správnost simulací je ověřena na objektech o známých referenčních hodnotách. Za použití vybraných numerických metod jsou dále provedeny simulace vozu Škoda Octavia. Výsledky simulací jsou znázorněny v grafech. Součástí práce je také provedení experimentu spočívajícího v průjezdu vozidla kolem stacionárního radaru, díky čemuž je možno ověřit přesnost výsledků provedených simulací.
This diploma thesis is aimed at radar cross section of passenger cars. Basic scattering parameters of simple targets are described. Selected numeric methods used for computing radar cross section are discussed. Shape and size of simplified vehicle models is investigated. Simulations are verified by computing RCS of objects with well-known characteristics. Radar cross section of Skoda Octavia was simulated using selected numeric methods. Results of all performed simulations are shown in included graphs. Experimental measurment of radar cross section of a vehicle was performed so the measured data can be compared with the simulations.
Description
Citation
HANSLÍK, R. Odrazná plocha osobních automobilů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ladislav Polák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Roman Šotner, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Povalač, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise: Student je na otázku oponenta je připraven. doc. Láčík Proč jste nezměřil referenci. Student neodpovídá jasně. Proč jste neukázal relativní (naměřená) data v prezentaci? Student odpovídá. Proč jsou v grafu porovnání numerických metod na modelu krychle zuby na 90°. Student odpovídá nepřesvědčivě. doc. Polák Porovnal jste náročnosti výpočtu jednotlivých metod a programů? Student odpovídá.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO