Návrh tepelné sítě pro lineární motory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se ve své první části zabývá studiem lineárního synchronního motoru. Úvod práce se věnuje stručnému popisu lineárního motoru včetně jeho příslušenství. Je zde uveden princip lineárních motorů a jejich obecné výhody a nevýhody. Následuje přehled a rozdělení lineárních motorů, které mají v současné době praktické využití. Druhá část práce se zabývá teoretickým popisem forem sdílení tepla. Třetí část práce se zabývá návrhem modelu ekvivalentního tepelného obvodu lineárního motoru se železným jádrem. Tento model se poté využil pro výpočet teplot jednotlivých částí motoru. Tyto hodnoty se následně porovnaly s hodnotami vypočtenými metodou konečných prvků.
The first part of this thesis deals with the study of linear motors. The introduction of the thesis deals with the brief description of the linear motor, including its accessories. This part explains principle of linear motors, their general advantages and disadvantages. The next section contains an overview and division of the currently used linear motors. The second part deals with the theoretical description of forms of heat transfer. The third part of the thesis deals with the design of an equivalent thermal circuit model of a linear iron-core linear motor with permanent magnet. Hereafter, the proposed design will be used to calculate the temperatures of the individual motor units. The temperatures are later compared with the results obtained with finite element method.
Description
Citation
ČECH, J. Návrh tepelné sítě pro lineární motory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Martiš, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Návrh tepelné sítě pro lineární motory. Výsledkem práce je tepelná síť v prostředí Matlab-Simulink. Ověření je provedeno metodou konečných prvků v prostředí ANSYS workbench. Student zdůvodnil rozdíly mezi analytickou metodou a metodou konečných prvků. Kladně hodnocena je práce se zahraniční leteraturou. Na otázky oponenta odpověděl správně až na drobné zaváhání v otázce volby průtoku chladicí vody. Je zřejmé, že se v problematice orientuje.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO