Nabíječka 14,6 V 100 A pro LiFePO4 akumulátor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem, konstrukcí a testováním spínaného zdroje, který slouží jako nabíječka pro akumulátor LiFePO4 s výstupními parametry až 100~A při napětí 14,6~V. Výstupní napětí i proud jsou regulovatelné v plném rozsahu. Pro tento zdroj byla vybrána topologie dvou jednočinných propustných měničů pracujících v protitaktu do společné tlumivky. Základem řídících obvodů je IO SG3525. Kaskádní regulaci výstupního napětí s podřízenou proudovou smyčkou tvoří dva diskrétní operační zesilovače. Součástí řídících obvodů je podpěťová ochrana a samostatná nadproudová ochrana na primární straně.
This thesis deals with a design, construciton and testing of a switch-mode power supply (SMPS) which is working as a LiFEPO4 battery charger with output current up to 100~A and output voltage up to 14,6~V. The output voltage and current can be regulated by the operator from zero to maximum value. For this SMPS Half-bridge asymmetrical forward converter with two transformers and common output inductor topology is chosen. The control circuits are run by the IC SG3525. Cascaded regulation of output voltage and current is implemented by two discrete operational amplifiers. Undervoltage protection of the control circuits and independent overcurrent protection on the primary side is also implemented.
Description
Citation
HANŽL, O. Nabíječka 14,6 V 100 A pro LiFePO4 akumulátor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Dostál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student představil svoji práci na téma Nabíječka 14,6 V 100 A pro LiFePO4 akumulátor. Popsal topologii měniče a princip jeho funkce. Ukázal parametry použitého transformátoru, tranzistorů a diod. Dále ukázal a popsal fotografie vyrobeného měniče a jeho částí. Součástí prezentace byl rovněž fyzicky přítomný výsledný měnič. V poslední části prezentace student ukázal a okomentoval naměřené průběhy různých veličin v měniči a uvedl vypočtenou účinnost. Student odpověděl na všechny otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO