Modely stejnosměrných tranzistorových měničů v programu Simulink

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na vytvoření modelů stejnosměrných měničů a ovládacího programu pro zadávání parametrů a jejich konfiguraci. První kapitola je teoretická a zabývá se popisem programu Matlab. Druhá kapitola je věnována stejnosměrným měničům. Je zde popsána jejich funkce a jsou odvozeny potřebné vztahy pro návrh. To vše je doplněno o výpočet ztrát vedením v polovodičových prvcích a o návrh regulátoru napětí a proudu. Poslední dvě části se zabývají popisem vytvořených modelů v prostředí Simulink a ovládacího programu v grafickém prostředí. Celý vytvořený program umí upravovat a přepočítávat parametry měničů, vypočítat ztráty vedením na polovodičových prvcích, provést simulaci modelu nebo ho otevřít.
The master’s thesis is focused on the creation of models of DC/DC converters and control program for input parameters and their configuration. The first part is theoretical and she is dedicated to the description of the program Matlab. The second chapter is dedicated to DC/DC converters. Their function is described there and the necessary equations for the design are derived. All of this is complemented by the calculation of line losses in semiconductor elements and the design of voltage and current regulator. The last two parts deal with the description of the created models in Simulink and control program in a graphical environment. The created program is able to edit and recalculate parameters of the converters, calculate line losses on semiconductor components, perform a model simulation or open it.
Description
Citation
LOUP, M. Modely stejnosměrných tranzistorových měničů v programu Simulink [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Dostál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval svoji závěrečnou práci na téma Modely stejnosměrných transistorových měničů v programu Simulink. Student ukázal příklady modelů jednotlivých typů měničů, které vytvořil v programu Simulink. V ukázkách modelů popsal jejich části a princip. Ukázal průběhy veličin v různých typech modelů měničů. Součástí prezentace byla videa s ukázkami ovládání, grafickým rozhraním a výstupy vytvořených modelů. Student zodpověděl všechny otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO