Návrh pulzního generátoru pro laserovou spektroskopii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá návrhom precízneho mnohokanálového generátora elektrických pulzov pre synchronizáciu inštrumentácie v spektroskopii laserom budenej plazmy (LIBS). V práci sa pojednáva o súčasnom stave poznania a trendoch v oblasti laserovej spektroskopie s ohľadom na návrh predmetného zariadenia. Zariadenie je navrhnuté pomocou moderných trendov v oblasti programovania embedded systémov v jazykoch C a C++ s využitím komunikačnej zbernice Ethernet. Komunikácia z riadiacim programom je implementovaná protokolom SDD vyvíjaným na Ceitec VUT, ktorého dáta sú prenášaná cez hypertextový protokol (HTTP) v natívnom formáte JSON. Diplomová práca prináša možnosti synchronizácie až 10 zariadení z precíznym časovaním.
This diploma thesis deals with the design of a precise multi-channel pulse generator for the synchronization of laser-induced breakdown spectroscopy (LIBS) instrumentation. The thesis reflects current state-of-the-art solutions in communication and trends in the field of laser spectroscopy. Moreover, the device is based on the modern implementation of embedded devices using C and C++ programming languages using the Ethernet for communication. The communication with the control software is provided via the SDD protocol; designed at CEITEC BUT. Finally, the data of the SDD protocol are sent by the hypertext transfer protocol (HTTP) protocol in native file format (JSON). This thesis brings the synchronization of the 10 devices by precision timing.
Description
Citation
CEBO, P. Návrh pulzního generátoru pro laserovou spektroskopii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Horváth, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Martin Rajnoha, Ph.D. (člen) Ing. Štěpán Miklánek (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: Vysvětlete rozdíl mezi „kanálem“ a „vstupně-výstupním kanálem“ ve výčtu na straně 27. Otázky komise: Proč se u jednotlivých DPS liší výrobci? Kolikátý prototyp je finálním produktem práce? K čemu slouží součástky C17, C18, R29, C19 a C20, které jsou znázorněny ve schématu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO