Detektor pozice laserového svazku

Loading...
Thumbnail Image
Date
Authors
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá způsoby návrhu detektoru laserového svazku a její realizací. Na úvod jsou uvedeny různé druhy detektorů a jejich srovnání. Detailně je práce zaměřena hlavně na detekci pomocí kvadrantního senzoru. Jsou zde uvedeny výhody a nevýhody tohoto senzoru a způsoby realizace detektoru s kvadrantním senzorem. V simulaci v Matlabu je vytvořen model, kde jsou modelovány výstupní odezvy na simulovaný laserový svazek. Dále následuje testování samotného čipu a proměření jeho základních parametrů (nelinearita, drift ...). Z naměřených a simulovaných dat je navržen detektor pozice laserového svazku. Detektor je popsán z hlediska hardwaru, firmwaru a softwarové aplikace. Na konci jsou vyhodnoceny parametry vytvořeného přístroje
This thesis deals with design of a laser position detector. Different types of sensor are mentioned and compared at the beginning. Special attention is paid to quadrant sensor. Its pros and cons are discussed with designing methods. The sensor is simulated in Matlab to test its output response. Then the laboratory tests follow to meassure real response of the chip. Then follows the design of the detector based on measured and simulated data. In the conclusion of this thesis parameters of created device are evaluated.
Description
Citation
HA, T. Detektor pozice laserového svazku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Blumenstein, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Martin Štumpf, Ph.D. (člen) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise: Popisuje detekční část a senzorickou část a dále výstupní odezvu senzoru. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D: Popište bloky vytvořeného zařízení a jaký je jejich princip? Student prezentuje jednotlivé bloky. Ing. Michal Kubíček, Ph.D: Popište napájení a použité úrovně zdroje. Řešil jste filtraci? Student popisuje napájení a dodává informace k filtrování. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D: Jaké jsou použité zesilovače? Student si neni jistý.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO