Program pro demonstraci kanálového kódování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem práce je vytvořit program pro demonstraci kanálového kódování využitelný při výuce. Byly vybrány kódy od jednodušších až po složitější, které se blíží limitu Shannonova teorému o kapacitě kanálu. Jedná se o Hammingův kód, cyklický kód, konvoluční kód a LDPC kód. Potřebné funkce vycházející z teoretického základu, který je v práci podrobně rozebrán, byly napsány v programovacím jazyce Matlab. Jako výstup slouží uživatelské rozhraní, kde je možno zadávat informační slovo, simulovat průchod přenosovým kanálem a názorně sledovat, jak kódování a dekódování u jednotlivých kódů probíhá. Obsahem práce je také srovnání jednotlivých kódů z hlediska bitové chybovosti v závislosti na poměru SNR a možných parametrech. Závěrem je přiložen návod pro počítačové cvičení, jehož obsahem je nutná teorie, zadání a připravené tabulky pro snadné vypracování požadovaných úkolů.
The main subject of this thesis is creating a programme, used for channel coding demonstration. This programme will be used for teaching purposes. The programme contains various codes from simple ones, to those which almost reach Shanon’s channel capacity theorem. Specifically these are the Hamming code, cyclic code, convolutional code and LDPC code. These functions are based on theoretical background described in this thesis and have been programed in Matlab. Practical output of this thesis is user interface, where the user is able to input information word, simulate transmission through the transmission channel and observe coding and decoding for each code. This thesis also contains a comparison between individual codes, concerning bit-error rate depending on SNR and various parameters. There is a computer lab with theoretical background, assignment and sheets for convenient accomplishment of each task.
Description
Citation
ZÁVORKA, R. Program pro demonstraci kanálového kódování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ladislav Polák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Roman Šotner, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Povalač, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise: prof. Maršálek Používáte tvrdé rozhodování pro dekódování? Jaké jsou další způsoby? Student odpovídá správně. doc. Polák Je možné definovat polynomy pro kódování? Student odpovídá připraveně. Jaký je maximální počet iterací použitý při dekódování? Student odpovídá váhavě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO