Antény na flexibilním substrátu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se věnuje návrhu antén na flexibilním substrátu. Součástí práce je také návrh napájecího vedení na přechodu mezi pevným a flexibilním substrátem pomocí technologie FLEX-RIGID. V první části práce je rozvedena použitá technologie, její výhody a nevýhody při použití v návrhu antény. Rovněž jsou zmíněny základní parametry používané při návrhu antény. V další části je proveden návrh napájecího vedení a čtyř antén. Dvě tyto antény jsou vyrobeny a změřeny. Nakonec jsou naměřené parametry srovnány se simulovanými výsledky.
This diploma thesis deals with a design of antennas based on a flexible substrate. There is also a design of a transmission line between a flexible and rigid substrate with FLEX- RIGID technology. In the first part of thesis, there is the technology, advantages and disadvantages of using this technology in design of antennas mentioned. There are also basic antenna parameters mentioned. In second part, the design of a transmission line and four antennas is presented. Two of these antennas are manufactured and measured. Finally, the measured parameters are compared with the simulated results.
Description
Citation
SEDLÁK, J. Antény na flexibilním substrátu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Miloš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise Otázky: Oponent: V kap. 2.2 uvažujete impedanci vedení na Kaptonu 45 Ohmů. Proč ne 50 Ohmů? Student dostatečně vysvětluje impedanci vedení. prof. Raida Otázka: Zabýval jste se úrovní křížové polarizace a má smysl se jí zabývat? Student odpovídá správně Otázka: Jak jste ladil NFC anténu, nebylo by možné upravit návrh cívky? Student odpovídá správně i na doplňující dotazy doc. Frýza Otázka: Jak byste u měření všesměrové antény upravil pracoviště, aby nedocházelo k chybě ve vyzařovacím diagramu? Student správně odpovídá
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO