Klasifikace detekovaných pulzů v FPGA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je seznámení se s problematikou detekce ionizujícího záření a jeho detekcí zejména pomocí proporcionálních detektorů a navrhnutí algoritmu pro jejich klasifikaci a jeho následná implementace do FPGA. V první části práce je obecně popsáno, jak jednotlivé typy plynem plněných detektorů fungují. V druhé části je věnován prostor algoritmům pro klasifikaci pulzů, které se objevují v literatuře. Následuje návrh vlastního algoritmu, jeho rozbor a rozebrání výsledků. Ve třetí části následuje popis samotné realizace navrhnutého řešení na platformě RedPitaya. Je zde rozebrána celková architektura navrhnutého systému, detailně popsány jak jednotlivé bloky v logice FPGA, tak i ostatní skripty zajišťující zpracování naměřených výsledků a jejich vizualizaci.
The aim of this thesis is to get acquainted with the detection of ionizing radiation with proportional counters and subsequently to design an algorithm for their classification with regard to the future implementation on the FPGA. The first part of this thesis describes how induvial types of gas-filled detectors work. The second part covers description of algorithms found in the scientific literature on the topic and the design of our own algorithm, its description and the analysis of results. In the last part of the present thesis, the main focus is on the implementation of the proposed algorithm on the RedPitaya platform. It consists of an overview of the system architecture, detailed description of the blocks in the FPGA logic and other scripts used to produce results.
Description
Citation
IHNÁT, K. Klasifikace detekovaných pulzů v FPGA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ladislav Polák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Roman Šotner, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Povalač, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a ponenta práce a na dotazy členůzkušební komise: Student je na otázku oponenta dobře připraven a odpovídá. prof. Maršálek Dotaz ke grafu v práci. Student odpovídá. Otázky k použitým filtrům v práci. Student upřesňuje odpovědi. Ing. Povalač Jak dlouho trvá zpracování jedno zachyceného pulzu, což je doba kdy nejsou detekovány další pulzy. Student odpovídá interaktivně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO