Detekce osob a hodnocení jejich pohlaví a věku v obrazových datech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto diplomová práca sa venuje automatickému rozpoznávaniu ludí v obrazových dátach s využitím konvolučných neurónových sieti na určenie polohy tváre a následnej analýze získaných dát. Výsledkom analýzy tváre je určenie pohlavia, emócie a veku osoby. Práca obsahuje popis použitých architektúr konvolučných sietí pre každú podúlohu. Sieť na odhad veku má natrénované nové váhy, ktoré sú vzápätí zmrazené a majú do svojej architektúry vložené LSTM vrstvy. Tieto vrstvy sú samostatne dotrénované a testované na novom datasete vytvorenom pre tento účel. Výsledky testov ukazujú zlepšenie predikcie veku. Riešenie pre rýchlu, robustnú a modulárnu detekciu tváre a ďalších ludských rysov z jedného obrazu alebo videa je prezentované ako kombinácia prepojených konvolučných sietí. Tieto sú implementované v podobe skriptu a následne vysvetlené. Ich rýchlosť je dostatočná pre ďalšie dodatočné analýzy tváre na živých obrazových dátach.
This master thesis describes an approach for automated human recognition by using convolutional neural networks (CNN) to perform facial analysis of persons face in image data. The predicted biometric indicators are following: age, gender, facial landmarks and facial expression. CNN architectures with pretrained weights for each task are described. Age estimation CNN has new weights trained and freezed, then has added new LSTM layers into its architecture. New LSTM layers are trained and tested on newly created video data set. Test results indicate improved age prediction accuracy. Solution for human recognition inference with single image and time series variants, in form of script with interconnected CNNs is explained, and its inference speed performance supports further proposed expansion plans for live video inference.
Description
Citation
DOBIŠ, L. Detekce osob a hodnocení jejich pohlaví a věku v obrazových datech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Ing. Karel Sedlář, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (člen) Ing. Vratislav Čmiel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Odstrčilík položil otázku, zda student metodu porovnal i s jinými přístupy a jaká je citlivost metody, pokud by se osoba pohybovala. Doc. Kolář položil otázku, jaké bylo dosaženo rychlosti v GPU inference. Ing. Čmiel položil otázku, zda student využil všechny zdroje, které uvádí v seznamu literatury. Doc. Masařík položil otázku, jaké markery byly použity pro rozpoznání emocí. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO