Architektura a správa zabezpečených sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na bezpečnost malých až středně velkých sítí s centrální správou, zejména pak na vytvoření metodiky pro návrh zabezpečené sítě. Popsán je návrh zabezpečené sítě pro začínající IT firmu s~využitím open-source softwaru. Je provedeno nasazení navržené zabezpečené sítě s~centrální správou a~otestována konektivita prvků. V~práci jsou simulovány modelové situace provozu a~útoky na síť pomocí technik penetračního testování. Z hlediska závažnosti dopadu na bezpečnost sítě jsou zachycené útoky vyhodnoceny a~okamžitě oznámeny zodpovědným osobám. Na závěr jsou výsledky zachycených útoků zpracovány a~je doporučen další postup.
This work is focused on the security of small to medium-sized networks with central administration, especially on the creation of a methodology for secure network design.The design of a secure network for a start-up IT company, using open-source software, is described. Deployment of the designed secure network, with central management, is performed and the connectivity of network elements are tested. The model simulates network traffic situations and network attacks using penetration testing techniques. In terms of the severity of the impact on network security, intercepted attacks are evaluated and immediately reported to responsible persons. Finally, the results of the intercepted attacks are processed and further actions are recommended.
Description
Citation
ŠTANGLER, J. Architektura a správa zabezpečených sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Josef Vojtěch, Ph.D. (člen) Ing. Jan Dvořák, Ph.D. (člen) Ing. Aneta Koláčková (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: V požadavcích firmy na návrh máte uvedeno i server pro správu hesel, proč nebyl implementován, nebo popsány případná jeho rešení? - student dostatečně vysvětlil otázku Z jakého důvodu jste využíval CentOS verze 7 a ne již dostupnou verzi 8? - student dostatečně vysvětlil otázku
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO