Algoritmus ochranné funkce pro lokalizaci nesymetrie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předmětem diplomové práce je návrh algoritmu ochranné funkce pro lokalizaci nesymetrických poruch v odporově uzemněných sítích VN s decentralizovaným měřením okamžitých hodnot napětí a proudů. Teoretická část práce popisuje jednopólovou poruchu v odporově uzemněné síti včetně rozboru sítě dle metody souměrných složek. Dále navazuje stručná rešerše dnes uvažovaných možností lokalizace poruch v sítích VN. Navržený algoritmus, který pracuje na principu změn a diferencí změn zpětných složek napětí a proudu, popsaný matematickými operacemi a vývojovým diagramem, je dále testován v simulátoru PSCAD na vytvořeném modelu sítě. Rovněž je algoritmus otestován po realizaci v programu Matlab pomocí reálných dat z lokální distribuční sítě Pod Palackého vrchem, na které se předpokládá pilotní nasazení navrženého algoritmu. V poslední části je provedena citlivostní analýza algoritmu.
The Master Thesis deals with a proposal of algorithm of a protective function for assymetric faults location in resistance-grounded medium voltage networks with decentralized measurement of instantaneous voltage and current values. The theoretical part describes a single pole fault in the resistance-grounded network including the network analysis using the symmetric component method. Furtherly follows brief reserse of nowadays considered possibilities of faults location in the medium voltage networks. The proposed algorithm which works on the principle of negative sequence changes and change differencies of voltage and current is described by mathematical operations and flowchart, and it is furtherly tested in the PSCAD simulator on the proposed network model. Also the algorithm is tested in the Matlab program using the real data from the local distribution network Pod Palackeho vrchem where the initial pilot implementation is assumed. The last part of the thesis includes also the algorithm sensitivity analysis.
Description
Citation
KOPÁČEK, P. Algoritmus ochranné funkce pro lokalizaci nesymetrie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student seznámil komisi se svou diplomovou prací na téma Algoritmus ochranné funkce pro lokalizaci nesymetrie. S posudky komisi seznámila vedoucí práce doc. Orságová a oponent Ing. Jurák. Na dotazy oponenta student odpověděl. Doplňující dotazy a připomínky vznesla doc. Orságová a následně doc. Drápela.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO