Model laboratorního pohonu pro výukové účely

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na simulaci laboratorního standu nacházející ho se na ústavu UVEE Vysokého učení technického v Brně, který obsahuje stejnosměrný a asynchronní motor připojených na stejné hřídeli. Součástí práce je sestavení modelu stejnosměrného motoru, návrh a připojení regulátoru proudu a otáček pro tento motor a sestavení měniče. Dále je sestaven model asynchronního motoru s kotvou nakrátko a jsou vytvořeny regulační obvody pro skalární a vektorové řízení. Simulace tohoto standu pak probíhají v programu Simulink, který je součástí programu Matlab.
This thesis is focused on simulation of laboratory stand located on University of technology in Brno which is containing DC and asynchronous motor. This thesis includes mathematical model of DC motor, regulator of current, regulator of speed and DC convertor. It also contains model of asynchronous squirrel cage motor and models for scalar and vector control. Whole simulation is calculated in Simulink which is part of program Matlab.
Description
Citation
JANUŠKA, A. Model laboratorního pohonu pro výukové účely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Dostál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval komisi svoji závěrečnou práci na téma Model laboratorního pohonu pro výukové účely. Popsal použití pohonu a zmínil jeho důležité parametry. Dále komentoval zobrazená bloková regulační schémata. Ukázal a popsal vytvořené bloky měničů, usměrňovače a asynchronního motoru. Následně okomentoval možné způsoby řízení pohonu. Detailně rovněž zobrazil možnosti v uživatelském rozhraní. Nakonec ukázal a popsal naměřené hodnoty důležitých veličin stejnosměrného a asynchronního motor pro různé způsoby řízení. Student odpověděl na otázky oponenta a komise. Nedokázal vysvětlit důvod zvlnění průběhu momentu stejnosměrného stroje při rozběhu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO