Osvětlení s proměnným spektrálním složením a jeho vliv na fyziologické funkce člověka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá vlivem světla na člověka a konkrétně vlivem na fyzický výkon. Cílem práce bylo navrhnout vhodnou testovací metodu pro ověření vlivu světla na fyzickou aktivitu člověka. Dále prověření navržené metody v laboratorních podmínkách a vyhodnocení získaných dat a posouzení vlivu světla na fyzickou výkonnost člověka. Za tímto účelem byla navržena měřící metoda, dle které bylo změřeno několik osob za dvou odlišných světelných podmínek. Měření naznačuje, že osvětlení s vyšší intenzitou a spektrálním složením zahrnující krátké vlnové délky vede ke zvýšení fyziologické aktivity organismu a tím k potenciálnímu snížení fyzické výkonosti.
In this diplomat theses are considered the effects of light on human beings, especially on physical performance. The goal of this work was to design a suitable method for evaluation of the effects of light on physical performance. Furthermore, to verify designed methods in laboratory environment and the assessment of collected data. After creating this method several people were tested under different light conditions and collected date evaluated. The results are suggesting that high intensity lighting with low wave lengths leads to an increase of physiological activity in organism and therefore to a potential decreasing physical performance.
Description
Citation
HANÁK, P. Osvětlení s proměnným spektrálním složením a jeho vliv na fyziologické funkce člověka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací na téma: Osvětlení s proměnným spektrálním složením a jeho vliv na fyziologické funkce člověka. Student odpověděl na otázky oponenta práce. Dr. Radil měl výhrady ke zpracování diplomové práce a neprůkaznosti výsledků. Doc. Baxant se studenta zeptal na vizi do budoucna a využité technologie. Student odpověděl. Dr. Topolánek položil doplňující otázky, na které student reagoval vhodně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO