Mobilní zdroje elektrické energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Nabíjecí stanice; FV panel; akumulátor; baterie; lithium; LiFePO4; Arduino
Charging station; PV panel; accumulator; battery; lithium; LiFePO4; Arduino
Description
Keywords
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a realizací nové generace nabíjecí stanice s cílem vytvořit přenosné zařízení kompaktních rozměrů. Zařízení je umístěno v nářaďovém boxu o rozměrech 396 x 296 x 187 mm a nosností 20 kg. Baterii LiFePO4 s kapacitou 512 Wh je možné nabíjet ze sítě nebo až pěti fotovoltaickými panely připojenými přes spojovací box. Informace o aktuálním stavu jsou zobrazovány na LCD displeji pomocí tlačítek. Na obou stranách jsou umístěné výstupní zásuvky, konkrétně USB-A, USB-C, 12 V a 230 V. Celé zařízení je zkonstruované jako voděodolné se stupněm krytí IP 54 a má aktivní vzduchové chlazení. Výsledkem této práce je funkční nabíjecí stanice, která snese srovnání s výrobky prodávanými na trhu. Práce zároveň ukazuje, že zhotovit podobný výrobek není nijak technologicky náročné a může sloužit jako návod, pokud by si někdo chtěl podobné zařízení postavit., This diploma thesis deals with the design and implementation of a new generation of charging station in order to create a portable device of compact dimensions. The device is placed in a tool box of size 396 x 296 x 187 mm and load capacity 20 kg. The LiFePO4 battery with a capacity of 512 Wh can be charged from the mains or be connected up to five photovoltaic panels via a junction box. Information about the current status is displayed on the LCD using the buttons. There are output sockets on both sides, namely USB-A, USB-C, 12 V and 230 V. The whole device is designed to be waterproof with a degree of protection IP 54 and has active air cooling. The result of this work is a functional charging station that can get by comparisons with products sold on the market. At the same time, the work shows that making a similar product is not technologically demanding and can serve as a guide if someone would like to build a similar device.
Citation
KVASNIČKA, K. Mobilní zdroje elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) Ing. Štěpán Foral, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací na téma: Mobilní zdroje elektrické energie. Student odpověděl na otázky oponenta práce. Doplňující otázku na kapacitu systému položil doc. Baxant. Student dotaz zodpověděl. Dr. Topolánek se zajímal o plánované využití systému, což student uvedl. Doc. Toman položil doplňující otázku, na kterou student neodpověděl zcela správně. Doc. Lázničková měla poznámky ke zpracování diplomové práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO