MĚSTSKÝ DŮM NA NÁBŘEŽÍ V PŘEROVĚ

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
V bezprostřední blízkosti vilové čtvrti založené v 30. letech, na exkluzivní parcele s výhledem na historické jádro města, na soutoku náhonu Strhanec a řeky Bečvy, v místě, kde se pravidelně vyskytuje Cygnus olor - labuť velká... Objekt reaguje na výškovou hladinu sousední zástavby a zároveň rozvíjí potenciál a výjimečnost parcely. Na výškovou hladinu navazuje dvoupodlažní obchodní parter, kopírující uliční čáru a navazující na římsu okolních nábřežních domů. Ustupující hmota – čtvrteliptické křivky – je tvořena nadstandartními byty s terasami postupně ustupujícími ke zvýraznění nárožní kvality parcely. Výšková gradace v zaobleném nároží odpovídá logicky na osmipodlažní zástavbu v severní části území. Struktura vychází z funkcionalistických koncepcí – odezva funkcionalistického nautického tvarosloví. V interiéru se promítá do oblíbeného motivu dvoupodlažní nárožní kavárny a prostorově velkorysým vstupním halám bytového domu.
In the immediate vicinity of a residential area based on 30th years, on an exclusive plot with views of the town, at the confluence of the river and drive Strhanec Bečva in a place where there are regular Cygnus olor - Mute Swan ... The building responds to the height level adjacent buildings while developing the potential and uniqueness of the parcel. At the height level followed by a two-storey business parter, replicating street line and follow-up to the ledge nearby riverside home. Receding fuel - čtvrteliptické curve - is formed above standard apartments with terraces gradually retreating to highlight the quality corner parcel. Elevation gradation in a round the corner, consistent with the eight-story buildings in the northern territories. The structure is based on the functionalist concept - response functionalist nautického morphology. The interior reflects the theme to the popular two-story corner cafes and spatially generous entrance halls of apartment building.
Description
Citation
HOLCNEROVÁ, L. MĚSTSKÝ DŮM NA NÁBŘEŽÍ V PŘEROVĚ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Viktor Rudiš (předseda) doc. Ing. arch. Dagmar Glosová, CSc. (člen) prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc. (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen) doc. Ing. arch. Gabriel Kopáčik, Dr. (člen)
Date of acceptance
2010-05-25
Defence
Studentka představila projekt, odpověděla na otázky oponenta a členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO