Simulátor DLMS koncentrátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zaměřuje na problematiku chytrých elektroměrů a datových koncentrátorů. V první části práce lze nalézt úvod do DLMS/COSEM. Zde jsou vysvětleny základní principy a nástroje komunikace pomocí DLMS protokolu. Dále je tato část zaměřena na COSEM třídy a objekty, sloužící pro přístup k naměřeným datům. V neposlední řadě je nastíněno odkazování se na data pomocí OBIS identifikátorů. V části, která se zabývá samotnou realizací koncentrátoru budou uvedeny jednotlivé funkční celky koncentrátoru -- procesem komunikace se zařízeními a správou konfigurací. Nakonec se práce zaměří na popis jednotlivých částí webového rozhraní umožňující správu chytrých elektroměrů na koncentrátoru -- přídávání, editace a odebírání chytrých zařízení.
This work is focused on a field of smart metering and data concentrators. The first part of this paper describes the DLMS/COSEM specification. The first section contains DLMS protocol specification, the process of communication between devices and services that allows data communication. COSEM classes and objects can be found in the second section. These objects are used to access a specific data stored inside smart meters. Lastly, there is an section that is focused on OBIS objects which are used for addressing. In the second part, the concentrator's basic functionalities are described. These functionalities include device management and configuration file storage. The last part then focuses on a web server. The web server allows a user to manage the concentrator by adding, editing and removing connected smart meters.
Description
Citation
BUŠ, O. Simulátor DLMS koncentrátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. (předseda) JUDr. MgA. Jakub Míšek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Aneta Koláčková (člen) Ing. Tomáš Gerlich (člen) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Lieskovan (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Jak náročné by bylo přidat elektroměr jiného výrobce? - student dostatečně vysvětlil otázku. Lze z elektroměrů vyčítat i další parametry krom 4 v práci uvedených a logu, který se Vám nepodařilo vyčíst? - student dostatečně vysvětlil otázku. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO