Přenos maximálního výkonu z termočlánku do zátěže

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalárska práca sa zaoberá prenosom maximálneho výkonu z termočlánku do záťaže. Sú popísané termoelektrické javy, termočlánok. V práci sú ďalej detailne popisáné jednotlivé MPPT algoritmy a tiež téma napäťovej regulácie, hlavne spínaných regulátorov. V praktickej časti je navrhnutý spínaný regulátor v topológii SEPIC, postavený na platfrome Arduino Nano. Maximálny výkon do záťaže je riadený pomocou algoritmu P&O. Funkčnosť regulátora je overená meraním konvergencie k MPP a efektivity prenosu výkonu.
The bachelor thesis deals with the maximum power transfer from a thermoelectric generator to a load. Thermoelectric phenomena and thermocouple are described. The thesis also describes in detail the individual MPPT algorithms and the topic of voltage regulation, especially switched mode power supplies. In the practical part, a switching regulator in SEPIC topology, built on platform Arduino Nano, is proposed. The maximum power to the load is controlled by the switching transistor using the P&O algorithm. The functionality of the regulator is verified by measuring the convergence to the MPP and the efficiency of the power transfer.
Description
Citation
ZGREBŇÁK, V. Přenos maximálního výkonu z termočlánku do zátěže [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Adámek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Chladil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
ot.: V práci uvádíte, že Arduino Nano má 8 bitové PWM (timer), tedy maximální rychlost 62,5 kHz. Nebylo by lepší použít MCU, který b ydokázal pracovat s větší PWM frekvencí? od.: Nano, bylo zvolené kvůli lednoduché implementaci. Dal by se použít Teensy 4.0 (600 MHz), nevýhoda by byla velká cena. ot.: Šlo by eliminovat externí napájení Arduino Nano a tedy samostatnost celého zařízení? od.: Ano, šlo pomocí integrovaného boost měniče. Arduino lze napájet napětím 7 - 12 V. ot. Jaká je efektivita těchto měničů? od.: pro solární články je problém dostat se nad 80 % Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO