Laboratorní zdroj 0-100 V / 0-100 mA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem a realizací laboratorního zdroje netypických parametrů napěťového rozsahu 0 – 100 V a proudového 0 – 100 mA, který bude sloužit pro testování LED diod, měření závěrného napětí a charakteristik Zenerových diod neznámých údajů. Zdroj bude pracovat v lineárním režimu, kde koncový stupeň tvoří výkonový unipolární tranzistor ovládaný řízeným bipolárním tranzistorem. Regulační část řídící tento koncový stupeň tvoří uzavřená regulační smyčka se dvěma PI regulátory, diferenčním zesilovačem a řízeným omezovačem. V regulačním obvodu jsou regulátory řazeny v kaskádní struktuře, kde napěťový regulátor je nadřazený proudovému. Napájení zdroje zajišťují 2 transformátory, z nichž jeden slouží pro silovou část a druhý pro řídící část. Veškeré navržené a sestavené komponenty budou následně umístěny do krabičky opatřené digitálním měřicím přístrojem s displejem.
The thesis deals with the design of a laboratory source of atypical parameters of the voltage range 0 – 100 V and current 0 – 100 mA, which will be used for testing LEDs, measuring the reverse voltage and characteristics of Zener diodes of unknown data. The power supply will operate in linear mode, where the output part make up a power unipolar transistor controlled by a controlled bipolar transistor. The control section controlling this output stage is a closed control loop with two PI controllers, a differential amplifier and a controlled limiter. In the control circuit, the controllers are arranged in a cascade structure, where the voltage regulator is superior to the current one. Power supply is provided by 2 transformers, one for the power part and the other for the control part. All designed and assembled components will be then placed in a box equipped with a digital measuring device with display.
Description
Citation
HANZL, O. Laboratorní zdroj 0-100 V / 0-100 mA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Dostál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student na úvod seznámil komisi s cíli a zadáním své práce. Vysvětlil regulační struktury zdroje, představil výkonovou elektroniku – vstupní usměrňovač a koncový stupeň. Vysvětli dimenzování chladiče a návrh elektroniky jednotlivých částí. Ukázal také praktický výsledky z realizace, oživování a měření. Student hovořil plynule a jistě. Délka prezentace sice přesáhla požadovanou dobu, student v ní ale uváděl věcné informace ohledně práce. Na otázky oponenta odpověděl, včetně závěrečné diskuze.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO