Honeypot pro protokol LoRaWAN

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá technologií LoRaWAN, popisuje komunikaci v síti. Věnuje se bezpečnosti LoRaWAN sítě a popisuje zranitelnosti a mitigační opatření. Druhá polovina teoretické části je zaměřena na popsání technologie typu honeypot, popisuje rozdělení honeypotů, uvádí jejich výhody a nevýhody a porovnává IoT honeypoty. Praktická část je pak zaměřena na sestavení experimentálního prostředí, je uveden popis zvoleného hardware a software. Popisuje se zprovoznění sítě LoRaWAN, konfigurace brány a spuštění serveru LoRaWAN. Dále je popsán celý postup sestaveni honeypotu. Jsou popsány a zkoumány dvě varianty high-interaction honeypotu. Jedna bez využití sandboxingu, s využitím firewall a druhá s využitím sandboxingu realizovaného pomocí chroot/jail.
The bachelor’s thesis in the theoretical section focuses on LoRaWAN technology. It describes network communication, LoRaWAN security, vulnerabilities, and mitigation measures. The second half of the theoretical section focuses on describing honeypot technology and its distribution, listing its advantages and disadvantages, and comparing IoT honeypots. The practical section focuses on building an experimental environment. There is a description of the selected hardware and software. It describes the commissioning of the LoRaWAN network, the configuration of the gateway, and the startup of the LoRaWAN server. Next, the whole procedure of honeypot assembly is described. Two variants of high-interaction honeypot are described and investigated. One without the use of sandboxing and using a firewall, the other with the use of sandboxing and an implementation of chroot/jail.
Description
Citation
ZHUKOVA, V. Honeypot pro protokol LoRaWAN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Pospíšil (člen) Ing. Radek Fujdiak, Ph.D. (člen) Ing. Petr Dzurenda, Ph.D. (člen) Ing. Ľubomír Mráz (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka obhájila bakalářskou práci s výhradami a odpověděla částečně na otázky členů komise. Na otázkly oponenta odpověděla. Otázky oponenta: Proč byl využit pro implementaci honeypotu vysoké míry interakce virtuální stroj navíc? -Studentka dostatečně vysvětlila otázku. Jaké jsou další možnosti zabezpečení honeypotu? -Studentka dostatečně vysvětlila otázku. Otázky z komise: Rozbor použitých příkazů. - Studentka dostatečně nevysvětlila otázku. Možné využití Honeypotu v IoT? - Studentka částečně vysvětlila otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO