Aplikace pro programovatelné čipové karty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se v teoretické části zabývá problematikou bezpečné atributové autentizace, která klade vysoký důraz na ochranu soukromí a digitální identity. Dále je v teoretické části pojednáváno o čipových kartách s operačním systémem MultOS. Praktickým cílem práce je vytvoření autentizační aplikace v jazyce C s využitím atributového schématu CDDH19 a revokačního schématu CDH16. Atributové schéma je založeno na podpisovém schématu weak Boneh Boyen a algebraické MAC funkci. Pro vývoj bylo využito rozhraní Eclipse IDE s vývojovým prostředím SmartDeck. Výsledná aplikace uživateli umožní bezpečnou atributovou autentizaci bez rizika úniku citlivých informací. Aplikace je implementována na MultOS čipovou kartu a otestována ve spolupráci se studentem, který naprogramoval stranu ověřovatele na mikropočítači Raspberry PI.
The theoretical part of the bachelor thesis deals with the issue of secure attribute authentication, which places great emphasis on the protection of privacy and digital identity. The next part of the work deals with chip cards with MultOS operation system. The practical goal of this work is to create authentication application in C language using the attribute scheme CDDH19 and revocation scheme CDH16. The attribute scheme is based on signature scheme weak Boneh Boyen and on algebraic MAC funcion. For development it was used an interface Eclipse IDE with development environment SmartDeck. The final application will allow the users secure attribute authentication without any risks of leak of sensitive information. This application is implemented on MultOS chip card and tested in cooperation with the student, who programmed the verifier side on the microcomputer Raspberry PI.
Description
Citation
BRODA, J. Aplikace pro programovatelné čipové karty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. (předseda) JUDr. MgA. Jakub Míšek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Aneta Koláčková (člen) Ing. Tomáš Gerlich (člen) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Lieskovan (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: V práci popisujete varianty protokolů důkazu znalosti wBB podpisu s párováním a bez. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody jednotlivých variant? Do jaké míry jste se zabýval optimalizací kódu a dynamičností aplikace, tj. možností volby počtu uložených atributů na kartě a počtu odhalených atributů v rámci autentizace? Kolik času zabírá výpočet autentizačního protokolu pouze na čipové kartě (s APDU a bez APDU komunikace) pro Vaši implementaci (tj. vydané atributy m_r, m_1, m_2, odhalený atribut m_2)? Jaká část tohoto času připadá na výpočet části protokolu spojené s revokací (tj. vytvoření pseudonymu a příslušných důkazů znalosti)? Student dostatečně vysvětlil otázky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO