Minimalizace operačního systému CentOS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Účelem této práce je provést redukci operačního systému Linux. Pro minimalizaci byla zadaná linuxová distribuce CentOS 8, která je vytvořena na základě otevřených zdrojových kódů. Tyto jsou šířeny společností Red Hat. Teoretická část práce popisuje základní součásti operačního systému, mezi které patří linuxové jádro, ovladače a grafické rozhraní. Praktická část popisuje návrh metody pro minimalizaci operačního systému. Tato metoda zahrnuje i porovnání minimalistických webových prohlížečů. Výsledná velikost po provedení redukce je 731 MB. Software pro automatizaci minimalizace je zveřejněn v osobním repozitáře na GitHub pod licencí MIT.
The goal of this bachelor's thesis is to perform a reduction of the Linux operating system. For minimalization was entered the Linux distribution CentOS 8, which is created on the basis of open-source code. This code are spread by Red Hat. The theoretical part describes the basic components of the operating system, including the Linux kernel, drivers and graphical interface. The practical part describes the suggestion of a method for minimizing the operating system. This method also includes a comparison of lightweight web browsers. The resulting size after reduction is 731 MB. Minimization automation software is published in the personal repository on GitHub under the MIT license.
Description
Citation
VASHKEVICH, P. Minimalizace operačního systému CentOS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Pospíšil (člen) Ing. Radek Fujdiak, Ph.D. (člen) Ing. Petr Dzurenda, Ph.D. (člen) Ing. Ľubomír Mráz (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: Znáte i jiné zavaděče operačních systémů než je GRUB2? Zvažoval jste jejich použití a proč jste nakonec zůstal u GRUB2? -Student dostatečně vysvětlil otázku. Jak moc by bylo nutné upravit Váš skript pro využití na jiné distribuci (např. Debian nebo Ubuntu)? -Student dostatečně vysvětlil otázku. Otázky komise: Co bylo důvodem volby grafického prostředí? -Student dostatečně vysvětlil otázku. Jaké jsou nároky na paměť? -Student dostatečně vysvětlil otázku. Praktické uplatnění? -Student dostatečně vysvětlil otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO