Analýza možností úniku informací z optického přenosového systému

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá strukturou optického přenosového systému. Zaměřuje se hlavně na přenosovou část systému. Popisuje jeho části a fungování používaných komponent. Dále se zabývá riziky úniku informací na různých úrovních systému (páteřní sítě, distribuční a přístupové sítě, optické vlákno). V praktické části je prozkoumávána problematika 3 možných rizik. Nejprve je proměřen vliv neoprávněného zapojení rozbočovače do optické trasy, dále odposlech přeslechů v sítích s hustým vlnovým multiplexem a poslední měření se zabývá odposlechem odrazu vzestupného signálu v přístupových sítích GPON.
This bachelor thesis deals with the structure of an optical transmission system. It focuses mainly on the transmission part of the system. It describes its parts and the functioning of the components used. It also deals with the risks of information leakage at various levels of the system (backbone networks, distribution and access networks, optical fiber). The practical part examines the issue of 3 possible risks. Firstly is measured the effect of unauthorized connection of a splitter to the optical path, then the eavesdropping in dense wavelength division multiplexing networks and the last measurement deals with the eavesdropping of the upstream signal in GPON access networks.
Description
Citation
ŠIMON, V. Analýza možností úniku informací z optického přenosového systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Pospíšil (člen) Ing. Radek Fujdiak, Ph.D. (člen) Ing. Petr Dzurenda, Ph.D. (člen) Ing. Ľubomír Mráz (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student odpověděl na otázky oponenta a částečně odpověděl na otázky komise. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami. Otázky oponenta: Porovnejte měření zpětně odražených signálů pro konektory SC/APC vs. SC/UPC. -Student dostatečně vysvětlil otázku. Jak koncová jednotka ONU zpracovává broadcastová data v sestupném směru?. -Student dostatečně vysvětlil otázku. Otázky a poznámky komise: Co je to sestupný směr? -Student dostatečně vysvětlil otázku. U všech pasivních sítí dochází ke zmíněnému zapouzdřování? -Student nevysvětlil otázku dostatečně. Jaké jsou možnosti úniku informací? -Student nevysvětlil otázku dostatečně. Rozdíl mezi dB a dBm? -Student nevysvětlil otázku dostatečně. V práci autor uvádí nesprávně, že laser je modulovatelný i když se jedná o přeladitelný laser. V rámci analýzy v práci chybí diskuze.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO