Využití programu Wireshark v předmětu Komunikační technologie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou protokolové sady TCP/IP. Konkrétně jde především o protokoly ICMP, TCP, DNS, SIP a RTP. Hlavním cílem práce je vytvořit dva komplexní scénáře vhodné pro laboratorní cvičení předmětu Komunikační technologie. Scénáře obsahují návod s postupem řešení pro studenty, včetně doplňujících úkolů. První scénář seznámí studenty s prostředím programu Wireshark. Dále se tento program využívá k analýze a rozboru zachycených paketů, které byly popsány v teoretické části práce. Aby bylo možné zachytit pakety určitých protokolů, tak se ve zhotoveném scénáři pracuje také s příkazovým řádkem a s příkazy ping, traceroute a nslookup, včetně jejich parametrů. Druhý scénář se zaměřuje na analýzu VoIP hovoru, včetně rekonstrukce zachyceného hovoru. Druhá část scénáře porovnává rozdíly mezi protokoly TCP+TLS a QUIC při načítání zabezpečené webové stránky. Oba scénáře byly otestovány ve školní laboratoři, kde se řešení vypracovává ve virtualizovaném operačním systému. Zároveň každý scénář obsahuje doplňující otázky pro studenty a pro vyučujícího je připraven soubor, který obsahuje správné odpovědi.
This bachelor thesis is focused on the issue with protocol set TCP/IP. Specifically it is about protocols ICMP, TCP, DNS, SIP and RTP. Main purpose of this thesis is to create two complex scenarios suitable for laboratory exercises for Communication technology course. The scenarios contain instructions with the solution procedure for students, including additional tasks. The first scenario introduces students to the Wireshark environment. Furthermore, this program is used to analyze captured packets, which were described in the theoretical part of the work. To capture packets of certain protocols, the command line and ping, traceroute, and nslookup commands, including their parameters, are also used in the scenario. The second scenario focuses on the VoIP call analysis, including the restoration of the captured call. The second part of this scenario compares differences between protocols TCP+TLS and QUIC while loading the secured web page. Both scenarios were tested in a school laboratory, where the scenarios are developed in a virtualized operating system. Also, each scenario contains additional questions for students and for teacher there is prepared a file, which contains the correct answers.
Description
Citation
ŠÍMA, J. Využití programu Wireshark v předmětu Komunikační technologie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vojtěch Myška (člen) Ing. David Smékal (člen) JUDr. Pavel Loutocký, BA (Hons), Ph.D. (člen) Ing. Ivo Strašil (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: 1. Je protokol QUIC využit i pro jinou aplikaci než HTTP/3? 2. Můžete zmínit nějaké alternativy k programu Wireshark a stručně je srovnat s tímto programem? Otázky komise: 1. Z jakého důvodu jsou některé obrázky černobílé a některé barevné? 2. Scénáře jsou časově náročné, nebylo by vhodné je zkrátit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO