Elektronický podpis v praxi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá tvorbou systému pro správu a zabezpečení elektronických certifikátů určených k podpisu dokumentů. Aplikace vytvořená v této práci je koncipována jako konzolová aplikace volána z příkazové řádky systému. Toto řešení je odůvodněno možností pokračování této práce v podobě nástavby uživatelského rozhraní nebo využití jinou aplikací. Pomocí tohoto programu je možné vytvářet uživatele, kteří mohou nahrávat své certifikáty s hesly do aplikace a následně je využít při podpisu souborů PDF a PNG. V aplikace jsou implementovány algoritmy zajišťující bezpečnost uložených dat. Teoretická část práce podrobně rozebírá tvorbu a práci s certifikáty a podpisovými klíči v reálném světě včetně tvorby vlastního self-signed certifikátu. Závěrem teoretické části je testování využitelnosti certifikátů.
This bachelor's thesis deals with the creation and development of a system for management and security of digital certificates used for signing documents. The application created in this thesis is conceptualised as a console application used from command line of a system. This solution is justified by the possibility of being continued as a graphic user interface extension or adopted by another application. The application allows for the creation of a user account, through which a person can import their certificates with passwords into the application and subsequently use the certificates in signing PDF documents or PNG files. Algorithms ensuring the security of saved data are implemented by the application. The theoretical part of this thesis analyzes the creation and work with certificates and signature keys in real life, including the creation of own self-signed certificate. The theoretical part concludes with the testing of usage of the certificates.
Description
Citation
MIŠKA, M. Elektronický podpis v praxi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vojtěch Myška (člen) Ing. David Smékal (člen) JUDr. Pavel Loutocký, BA (Hons), Ph.D. (člen) Ing. Ivo Strašil (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: 1. Vysvětlete jaký typ elektronického podpisu jste v aplikaci použil. A proč jste použil délku klíče 1024 bitů (s. 27), když v současné době je bezpečnostním minimem délka 2048 bitů? 2. Vysvětlete, jak jsou v úložišti šifrovány soukromé klíče, tj. jaký je způsob odvození klíče AES a jaký je použit režim provozu AES. Proč jste tyto, z bezpečnostního hlediska, kritické informace v práci neuvedl? Otázka komise: Co vás vedlo k implementaci délky klíče 1024b?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO