Evoluce protokolů pro zamezení vzniku smyček na linkové vrstvě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá možností eliminace tvorby smyček a na linkové vrstvě OSI modelu. Nejprve bylo potřeba určit, co to vůbec smyčky jsou a jak se tvoří. Následně bylo představeno řešení problému se smyčkami v podobě protokolu Spanning Tree, jeho vznik, fungování, výhody a nevýhody. Dále byly probrány další varianty originálního STP, a také jeho alternativy například v podobě protokolu TRILL nebo SPB. Praktická část této práce navazuje na teoretickou a ukazuje, jak fungují protokoly Spanning Tree v praxi na reálných zařízeních. Tato část se věnuje především testování rychlostí konvergence jednotlivých protokolů a také jejich rozšířením. Ke konci je zmíněna laboratorní úloha, která je součástí příloh a tvoří hlavní přínos celé práce, protože si v díky ní budoucí studenti předmětu „architektura sítí“, mohou vyzkoušet konfigurovat výše zmíněné protokoly a lépe tak porozumět tomu, jak tyto protokoly fungují.
This bachelor thesis deals with the possibility of eliminating and creation loops on theData Link layer of the OSI model. At first, it was necessary to determine what arethe loops and how they are formed. Then the solution of the problem with loops waspresented as the Spanning Tree protocol, where did the protocol come from, protocoloperation, his advantages and disadvantages. In next section were discussed other vari-ants of original STP, as well as his alternatives, like for example the TRILL or the SPBprotocol. The practical part of this work is based on the theoretical and shows howSpanning Tree protocols work in practice on real devices. This part is mainly focusedto testing the speed of convergence each of protocols and also their extensions. In theend is mentioned a laboratory task, which is part of the appendices and forms the mainbenefit of the whole thesis, because future students at school subject “network architec-ture” can try to configure protocols that was mentioned above and better understandhow these protocols work.
Description
Citation
BŘEZINA, J. Evoluce protokolů pro zamezení vzniku smyček na linkové vrstvě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Caha (člen) Ing. Kryštof Zeman, Ph.D. (člen) JUDr. Mgr. Jakub Harašta, Ph.D. (člen) Ing. Martin Plšek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky: Zkoumal jste bezpečností aspekty STP protokolů? Ano, Jaká je přibližná časová náročnost pro vypracování laboratorní úlohy? 2:40. Je úloha vhodná spíše pro jednotlivce, nebo dvojici? Dvojice Co se stane po zapnutí zařízení s STP? Student zodpověděl otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO