Privátní sítě v oblasti telefonie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou privátních sítí v oblasti telefonie. Věnuje se používané kabeláži i bezdrátové komunikaci, rozebírá možné poruchy a věnuje se různým parametrům spojení. Výstupem práce jsou dvě laboratorní úlohy zaměřené na VoIP telefonii. První laboratorní úloha analyzuje komunikaci použitých SW telefonů (Zoiper, X-Lite) v programu Wireshark. V druhé laboratorní úloze je sestavena SW privátní síť ve virtuálním prostředí. V tomto virtuálním prostředí jsou nainstalovány a nakonfigurovány dvě SW ústředny FreePBX. Pomocí třech VoIP telefonů (Zoiper, X-Lite a MicroSIP) je realizován audio hovor při běžném provozu a při zatížení. Pomocí programu Wireshark jsou zobrazeny grafy a data o komunikaci.
This bachelor thesis deals with the issue of private networks in the field of telephony. It deals with the used cabling and wireless communication, discusses possible faults and deals with various connection parameters. The output of the work are two laboratory tasks focused on VoIP telephony. The first laboratory task analyzes the communication of used SW phones (Zoiper, X-Lite) in the Wireshark program. In the second laboratory task, the SW private network in a virtual environment is compiled. Two FreePBX control panel SWs are installed and configured in this virtual environment. Using three VoIP phones (Zoiper, X-Lite and MicroSIP), an audio call is made during normal operation and under load. Graphs and communication data are displayed using Wireshark.
Description
Citation
MAŠÁT, L. Privátní sítě v oblasti telefonie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Caha (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. V kapitole 1.2.1 uvádíte k UTP kabeláži bez uvedení její kategorie cit.: „Tyto symetrické kabely se nedají používat pro frekvence větší než 15 MHz, protože se pak projevují neúměrné ztráty.“ Na jakých frekvencích pracuje 1000Base-T a 10GBase-T Ethernet na UTP kabeláži? - Student dostatečně vysvětlil otázku Na str. 91 kladete řešiteli navržené laboratorní úlohy otázku „Proč se hlavně využívá protokol SIP?“ a navrhujete odpověď „Je to nejrozšířenější protokol pro VoIP komunikaci.“ Vysvětlete, co znamená důkaz kruhem. - Student dostatečně vysvětlil otázku Na kterých kontinentech se používají kodeky A-law a -law. - Student dostatečně vysvětlil otázku Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO