Detekce anomálií v bezdrátových sítích typu LoRaWAN

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalárska práca je venovaná bezpečnosti v rámci bezdrôtovej siete LoRaWAN. V práci je všeobecne opísané IoT, jeho technológia, štandardy a komunikačné protokoly. Následne je opísaná technológia LPWAN, jej požiadavky a najpoužívanejšie protokoly používajúce túto technológiu. V práci je ďalej detailne opísaná technológia LoRaWAN s hlavným zameraním na jej bezpečnosť. Po bezpečnostnej analýze sú spomenuté najznámejšie útoky na túto technológiu spolu s možnými scenármi bezpečnostných incidentov. V rámci prakticej časti je opísaný postup zostrojenia vlastnej siete LoRaWAN, spolu s výberom a konfiguráciou komponentov. Následne je na sieť vykonaná dvojica útokov, realizovaných podľa daných scenárov. V poslednej časti je navrhnutý a opísaný spôsob detekcie týchto útokov.
The present bachelor thesis deals with the LoRaWAN wireless network’s security. First, IoT is defined in general, together with its technology, its standards and relevant communication protocols. Subsequently, the LPWAN technology is outlined, as well as its requirements and protocols that are most widely used with this technology. The thesis then describes the LoRaWAN technology further, with the focus maintained on its security. Following the security analysis, the most common attacks are mentioned, and possible security incident scenarios are recounted. The practical part of this thesis sheds some light on the process of personal construction of the LoRaWAN network, together with component selection and configuration. Two attacks are then performed on the network, carried out in accordance with the given scenarios. Lastly, a method of detecting these attacks is proposed and explained.
Description
Citation
BAHNA, M. Detekce anomálií v bezdrátových sítích typu LoRaWAN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Kolařík (člen) Ing. Jiří Pokorný (člen) Ing. Jiří Mekyska, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Pavelka (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky: 1) Jakou vzdálenost simuloval pokles vysílacího výkonu pro scénář s jammer útokem? Zmiňte vysílací výkon před poklesem a po poklesu. Dále zmiňte vysílací výkon využitý pro jammer. 2) Proč není v práci popsána detekce výpadku spojení mezi bránou a serverem? 3) Jaká je praktická využitelnost práce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO