Implementace kryptografických protokolů na čipové karty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na kryptografická schémata využívající atributová pověření, která se snaží minimalizovat negativní dopady na ochranu soukromí uživatelů při používání autentizačních systémů. Cílem bakalářské práce byla implementace dvou zadaných schémat na čipové karty jakožto zařízení s omezeným výkonem. Schémata se liší pouze ve schopnosti revokovat uživatele. Praktická část práce obsahuje analýzu a výběr platformy čipových karet a kryptografických knihoven v závislosti na výkonnosti. Práce dále popisuje architekturu obou schémat a jednotlivé protokoly včetně probíhající komunikace. Implementace atributového schématu byla provedena na programovatelnou čipovou kartu Multos (strana uživatele) a Raspberry Pi 2 (strana vydavatele a ověřovatele). Je také porovnávána časová náročnost vybraných algoritmů. V závěru jsou formulovány závislosti mající vliv na výslednou efektivitu a rychlost protokolu.
The bachelor thesis is focused on cryptographic schemes using Attribute-Based Credentials, which try to minimize the negative impact on the protection of a user's privacy when using authentication systems. The aim of the bachelor's thesis was the implementation of two specified schemes on smart cards as a device with limited performance. Schemes differ only in the ability to revoke user. The practical part of this paper contains the analysis and selection of smart card platform and cryptographic libraries depending on performance. The work also describes the architecture of both schemes and individual protocols, including ongoing communication. The implementation of the Attribute-Based Credentials scheme was performed on a programmable smart card Multos (user side) and Raspberry Pi 2 (issuer and verifier side). The time complexity of the selected algorithms was also compared. In the end, the dependencies affecting the resulting efficiency and speed of the protocol were formulated.
Description
Citation
MORAVANSKÝ, M. Implementace kryptografických protokolů na čipové karty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. (předseda) JUDr. MgA. Jakub Míšek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Aneta Koláčková (člen) Ing. Tomáš Gerlich (člen) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Lieskovan (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Je další prostor pro optimalizaci implementace ověřovacího protokolu? Dokážete odhadnout o kolik se dá současný čas (ca 2,3 s) urychlit? - student dostatečně vysvětlil otázku Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázku člena komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO