Měření vlastností LoRa/LoRaWAN komunikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá popisem bezdrátové komunikace LoRa/LoRaWAN, která dovoluje efektivně posílat zprávy na dlouhou vzdálenost. Popsán je i projekt The Things Network, který slučuje několik LoRaWAN zařízení do jedné sítě. V praktické části je popsáno měřící zařízení, výběr komponent a realizace zařízení. Cíl práce je změřit vlastnosti LoRaWAN technologie a dosah při různém nastavení vysílacích parametrů. Změřené hodnoty jsou porovnány s teoretickými hodnotami. Z naměřených dat je vygenerována interaktivní mapa reálného pokrytí signálu.
This project focused on describe LoRa/LoRaWAN wireless communication that enables power-efficient wireless communication over very long distances. It describes also LoRaWAN infrastructure The Things Network for merging several LoRaWAN devices into one network. The practical part defined measuring equipment, chosen electric parts, and final realization. The main goal of this work is a performance and range measurement of LoRaWAN communication by change communication options. The experiment result is compared with theoretical results. It generates an interactive map of radio range from the experiment result.
Description
Citation
LORENC, T. Měření vlastností LoRa/LoRaWAN komunikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise Otázky: Oponent: Otázka: Jak by bylo možné při stávajícím omezení na množství denně zaslaných zpráv zvětšit objem změřených dat pro zvýšení získání statisticky významnějšího vzorku měření? Student prezentuje výčet způsobů pro zvětšení množství zpráv Ing. Dřínovský Otázka: U skriptu v Pythonu by bylo dobré komentovat, není zřejmý vlastní přínos Student nervózně souhlasí Otázka: Jak získáváte směr přijetí zprávy? Student vysvětluje výsledky měření v terénu a také odpovídá na dodatečné otázky doc. Frýza Otázka: Co je to ten spreading factor? Student obšírně vysvětluje funkci spreading factoru Ing. Dřínovský Otázka: Zkoušel jste měřit blíže u brány? Student dostatečně odpovídá
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO