Detekce komorových extrasystol v EKG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou detekčních metod extrasystol z EKG signálu a popisu elektrokardiogramu, převodního systému srdečního, extrasystol a komorových tachykardií. Extrasystoly jsou předčasné komorové stahy způsobené ektopickými ložisky. Klasifikace je založena na předzpracování signálu, detekci píku R, segmentaci, výběru příznaků pro jednotlivé metody, normalizaci příznaků a učebním algoritmu pro klasifikaci. Vybrané a realizované metody dosahují přesnosti ACC = 98 %, senzitivity SE =100 % a specificity SP = 96,1 %. Získané příznaky byly rovněž využity pro detekci blokád Tawarova raménka.
This thesis focusses on the detection methods of extrasystoles from ECG and description of electrocardiogram, cardiac conduction system, extrasystoles and ventricular tachycardia. Extrasystoles are premature ventricular contraction caused by ectopic heartbeats. Classification is based on signal preprocessing, detection of R peak, the heartbeat segmentation, the feature description methods, normalization of features and the learning algorithms used. Selected and realized methods achieved classification accuracy ACC = 98 %, sensitivity SE = 100 % and specificity SP = 96,1 %. Gained features are also used for detection bundle branch block.
Description
Citation
KANTOR, M. Detekce komorových extrasystol v EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Čmiel, Ph.D. (člen) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen) Mgr. Bc. Darina Čejková, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Čmiel, Ph.D. položil otázku na důvodu použití vlastního postupu místo běžně použivaných a dále na úvodní kapitolu. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO