Studium životního cyklu akumulátorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá studiem životního cyklu lithno-iontového akumulátoru. V teoretické části je popsána historie, vývoj a princip elektrochemických článků. Samostatnou kapitolu tvoří lithno-iontové akumulátory. V rámci této kapitoly je blíže popsán jejich princip funkce, nejpoužívanější materiály k výrobě záporné a kladné elektrody, zatěžovací charakteristiky a vliv teploty. V praktické části je sledován vliv teploty na vlastnosti akumulátoru, jako je vnitřní impedance, účinnost a kapacita, během cyklování za rozdílných teplot, zejména záporných.
This bachelor work deals with monitoring the life cycle of a lithium-ion battery. The theoretical part describes the history and development of electrochemical cells. Lithium-ion batteries are a separate chapter. There are described their principles, the most used materials for the production of negative and positive electrodes, loading characteristics and the influence of temperature. In the practical part, the influence of temperature on changes of internal impedance, cell capacity and efficiency of energy supply during the battery life cycle is monitored.
Description
Citation
BABIESKA, L. Studium životního cyklu akumulátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. RNDr. Petr Vanýsek, CSc. (předseda) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Čech, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Kazda, Ph.D. (člen) Ing. Roman Prokop, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta a komise. Otázky komise k obhajobě: 1. Myslíte si, že vytečení vámi měřené baterie bylo způsobeno okolní teplotou? 2. Kde jste vzal vámi měřený baterie? Jak se liší v ceně? 3. Používal jste od každého výrobce jenom jednu baterii. Je možné že jedna baterie bola výjimečně dobrá a druhá výjimečně špatná? Kolik baterií od stejného výrobce byste měl změřit, aby byl daný výsledek prokazatelně správný? 4. Co za účinnost máte vyobrazenou ve vámi prezentovaném grafu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO