Program pro analýzu pachů pro experimentální elektronický nos

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá zpracováním dat přijatých ze senzorického zařízení známého jako elektronický nos. Práce seznamuje s možnostmi provedení elektronických nosů a s nejznámějšími typy analýz určených k rozpoznávání pachů, které se používají v potravinářství. Práce je zaměřena na analýzu hlavních komponent a vytvoření programu, který zpracovává data z jednoduchého elektronického nosu. Program data nejen přijímá, ale i ukládá a dále zpracovává pro lepší přehlednost výsledků. Pomocí programu je možné vytvořit databázi vzorků a určit neznámý vzorek, pokud je již v uložen v databázi. Součástí práce je experiment, který má za úkol zjistit, jestli je vytvořený program schopný lépe rozpoznat určité pachy než lidský nos.
This work deals with processing data acquired from sensory device known as electronic nose. The work introduces readers to a few possible designes of electronic noses and to some of the best known analysis for odor recognition that are used in food industry. The work focus on a principal component analysis and a creation of program that process data from a simple electronic nose. The program not only receives data, but it even saves them and process them for better clarity of results. Using this program it is possible to create a new database and identify an unknown sample if its data are already stored in database. The part of this work is an experiment to see if the created program is able to recognize some odors better then a human nose.
Description
Citation
JANOŠÍKOVÁ, P. Program pro analýzu pachů pro experimentální elektronický nos [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. (místopředseda) Ing. Vilém Kledrowetz, Ph.D. (člen) Ing. Imrich Gablech, Ph.D. (člen) Ing. Alexandr Knápek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Studentka seznámila státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné práce a zodpověděla otázky a připomínky oponenta. Co znamená výraz PCA? Jakou technologií jsou realizovány senzory zobrazené na obr. 4 a 7? Kde byly prováděny experimenty popsané v kap. 10 a co to je faktorová analýza?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO