Návrh měřicího obvodu senzoru plynů pro měření velmi nízkého limitu detekce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá různými druhy rušení, které ovlivňují měření. Pomocí speciálního zařízení, nazývaného lock-in zesilovač, se tyto rušivé signály dokážou vyrušit, aby bylo možné měřit požadovaný signál, který je hluboce pod úrovní šumu. Toto zařízení je v práci popsáno a je zde vysvětlen princip jeho fungování. Práce se dále zabývá aplikací tohoto zařízení do přístroje umožňující měření velmi malých změn odporů. Přístroj je v práci rozebrán do několika funkčních bloků, přičemž je každý blok detailně popsán, pro pochopení jeho funkce v celkovém obvodu. Součástí práce je zhotovení navrhnutého zařízení a jeho praktické ověření, které je realizováno měřením přístroje.
This thesis deals with various types of noise that affect measurement. With a special device called a lock-in amplifier, these interfering signals can be cancelled out so that the desired signal is well below the noise level. This device is described in the thesis and explains the principle of its operation. The thesis also deals with the application of this device to the device allowing the measurement of very small changes in resistance. The device is described in several functional blocks, each block is described in detail, to understand its function in the overall circuit. Part of the thesis is the creation of the proposed device and its practical verification, which is realized by measuring the device.
Description
Citation
ZWIENER, J. Návrh měřicího obvodu senzoru plynů pro měření velmi nízkého limitu detekce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. (předseda) Ing. Břetislav Mikel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Alexandr Otáhal, Ph.D. (člen) Ing. Vojtěch Dvořák (člen) Ing. Miroslav Zatloukal (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student seznámil členy komise se svou bakalářskou prací. Dále byly kladeny otázky od oponenta. A to: Popište výhody použití vnitřních trimovaných rezistorů obvodu AD630 pro nastavení jeho zesílení. Proč jste použil v řešení obvod AD630 s nastaveným zesílením ±2 namísto ±1? V práci popisujete problematiku různých druhů šumů u elektronických obvodů. Jaká je běžná praxe pro potlačení šumu vzniklého při překlápění digitálních obvodů? Na všechny otázky student odpověděl bez problému a vysvětlil jej podrobně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO