Neutronové zdroje ve vědě a průmyslu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce obsahuje rešerši na téma neutronových zdrojů a experimentální část zpracovávající reakční rychlosti v experimentálním modelu neutronového zdroje v závislosti na typu izotopu použité fólie. Jsou zde vypsány nejvyužívanější neutronové zdroje ve světě i v České republice. Je popsán vznik neutronů u radionuklidových zdrojů AmBe a PuBe, jaderných reaktorů, spalačních zdrojů a fúzních neutronových generátorů. U těchto zařízení je popsáno jejich využití ve vědě a průmyslu. Od každého typu je vybráno několik příkladů, u kterých je detailně popsána technologie. V praktické části je popis návrhu (\(\gamma \), n) neutronového zdroje v programu MCNP a jeho následný výpočet metodou Monte-Carlo. Vstupem pro jadernou reakci jsou zde elektrony urychleny na energii 70 MeV, které naráží na terč, kde se díky brzdnému záření generují gama paprsky. Záření následně interaguje s jádry konvertoru z oxidu beryllia nebo lithné soli. Zpracovány jsou výsledky z experimentálního měření v Jerevanu pro fólie z izotopů 197-Au, 209-Bi a 59-Co. Tyto fólie byly využity u modelů s konvertory z Beo a LiCl.
This bachelor thesis is composed of literature review on the topic of neutron sources and experimental component discussing the reaction rate in an experimental model of a neutron source dependent on the isotope in used foil. The most used neutron sources in the world and in the Czech Republic are mentioned. The creation of neutrons in radionuclide sources in AmBe and PuBE, nuclear reactors, spallation sources and fusion neutron generators are described, together with their utilisation in research and industry. The practical part contains description of the design (\(\gamma \), n) of a neutron source in MCNP programme and its consecutive calculation using the Monte-Carlo method. The input for nuclear reaction are electrons accelerated onto energy of 70 MeV. These electrons strike the target, where the effect of braking radiation generates gamma rays. Radiation integrates with the nuclei of the convertor from beryllium oxide or lithium salt. The results analysed and discussed are used from experimental measurements in Yerevan for foils from isotopes 197-Au, 209-Bi and 59-Co. These foils were used in models with convertors from Beo and LiCl.
Description
Citation
ANDRÝSEK, J. Neutronové zdroje ve vědě a průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Štěpán Foral, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student seznámil komisi s výsledky své bakalářské práce na téma Neutronové zdroje ve vědě a průmyslu. S posudky vedoucího a oponenta seznámil komisi oponent Ing. Zeman. Oponent položil studentovi otázky. Student na otázky odpovídal velmi nejistě a ne všechny výsledky dokázal obhájit. Dále se dotázal Ing. Foral, student nebyl schopen odpovědět správně. Dále se tázal Ing. Bátora, a to ohledně původu měřených dat a způsobu jejich získání. Student dokázal odpovídat, avšak se značnou podporou tázajícího. Celkově však student dokázal dostatečným způsobem obhájit výsledky své práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO