Použité jaderné palivo - současnost a budoucnost jeho využití

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá použitým jaderným palivem a možnostmi s jeho nakládáním. První kapitola se věnuje teoretickému úvodu, kde je vysvětlen jaderný palivový cyklus, popsán radioaktivní odpad a použité jaderné palivo. Dále jsou zde uvedeny možnosti nakládání s použitým jaderným palivem včetně příkladů ze světové praxe. Druhá kapitola je věnována použitému jadernému palivu v České republice. Čtenář je zde v krátkosti seznámen s historií a současností jaderné energetiky v České republice. Následně je zde rozebrán plán výstavby hlubinného úložiště včetně uvedení některých požadavků a kritérií, která je potřeba při plánování a výstavbě splnit a zohlednit. Poslední kapitola je zaměřena na postoj zemí, které jsou významné z hlediska jaderné energetiky, k nakládání s použitým jaderným palivem včetně jejich krátkého úvodu.
The Bachelor Thesis deals with spent nuclear fuel and possibilities of its management and utilization. The first chapter is focused on theoretical introduction, the nuclear fuel cycle is explained there together with radioactive waste and spent nuclear fuel. Possibilities of its management and utilization are listed, including some examples of practice around the world. The second chapter is focused on spent nuclear fuel in the Czech Republic. The reader is briefly acquainted with the history and present of nuclear energy in Czech Republic. Then the plan for the construction of a deep repository is described, including some requirements and criteria that need to be met and taken into account in planning and construction. The last chapter focuses on the attitude of countries that are significant in terms of nuclear energy to the management of spent nuclear fuel, including their brief introduction.
Description
Citation
HRUŠKOVIČ, J. Použité jaderné palivo - současnost a budoucnost jeho využití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentoval komisi řešení a výsledky své práce Použité jaderné palivo - současnost a budoucnost jeho využití. Vedoucí práce Ing. Katovský a oponent Ing. Mičian seznámili komisi se zněním posudků. Na otázky z posudku oponenta student správně odpověděl. Ing. Katovský se dotázal na názor studenta na jednotlivé způsoby uložení, student pohotově reagoval. Doc. Toman se dotázal na polohu jaderného úložiště ve Finsku, student otázku zodpověděl s pomocí vedoucího práce. Ing. Radil se dotázal na problematiku úložiště z hlediska obyvatel dotčených obcí, student otázku zodpověděl. Dále se Ing. Radil dotázal na možnosti přepravy vyhořelého paliva, student otázku správně zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO