Chemická charakterizace vín z vybraných PIWI odrůd

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá chemickou charakterizací vín z vybraných PIWI odrůd. V teoretické části je popsán obecný původ a důvod šlechtění PIWI odrůd, bližší charakterizace vybraných tří PIWI odrůd, Johaniteru, Hibernalu a Solarisu. Další část je věnována popisu analytických metod, které byly použity pro stanovení chemických charakteristik. Experimentální část je věnována chemických charakteristik vína z vybraných PIWI odrůd, a to obecným charakteristikám, jako jsou alkohol, zbytkový cukr a celkové kyseliny, dále pak organickým kyselinám, antioxidační aktivitě, celkovým fenolickým látkám a prvkovému složení. Z výsledků vyplývá, že mezi víny z vybraných PIWI odrůd jsou z hlediska chemického složení rozdíly. Největší rozdíly byly pozorovány v obsahu organických kyselin a fenolických látek. Nejvíce zastoupenou organickou kyselinou byla v rozmezí 735,1-1286,2mg/l kyselina jablečná. Následovala kyselina octová v rozmezí 100-400mg/l. Amtioxidační aktivita byla stanovena v rozmezí 0,2988-0,9683mmol/l Trolloxu a obah celkových fenolů 273,5-390,3 mg/l. Z fenolických látek byla nejvíce zasotupena kyselina galová, která se pohybovala v rozmezí 6,9-13,9mg/l. Jako další, hojně zastoupená fenolická látka byl detekován katechin v rozmezí 1,6-6,0mg/l. Ze stanovených prvků byl nejvíce zastoupen fosfor v rozmezí 165,4-450,5mg/l. Jako nejzastoupenější těkavé látky byly detekovány zástupci esterů, a to ethyester kyseliny oktanové, ethylester kyseliny dekanové a ethyester kyseliny hexanové. Z naměřených dat bylo evidentní, že vína z PIWI odrůd se od standadních odrůd liší, zejména u profilu aromatických látek
This diploma thesis deasl with the chemical charakterization of wine from selected PIWI varieties. The theoretical part describes the general origin and reason for breeding PIWI varieties, a closer characterization of selected three PIWI varieties, Johaniter, Hibernal and Solaris. The next part is devoted to the description of analytical methods that were used to determine the chemical characteristics. The experimental part is developed to the determination of chemical characteristics, namely general characteristics such as alcohol, total phenols, phenolic substances, volatile substances and elemental composition. The results show that are differences between wines from selected PIWI varieties in therms of chemical composition. The most represented organic acid was in the range of 735,1-1286,2mg/l malic acid. This was followed by acetic in the range of 100-400mg/l. The antioxidant activity was determined in the range of 0,2988-0,9683 mmol/l of Trollox and content of total phenols 273,5-390,3mg/l. Of the phenolic substances, gallic acid was the most represented, ranging from 6,9-13,9mg/l. As another, abundant phenolic substances, catechin in the range of 1,6-6,0mg/l was detected. Of the determined elements, phosphorus in the range of 165,4-450,5mg/l was the most represented. Representatives of ethyl ester, ethyl acetate, decanoic acid ethyl acetate and hexanoic acid ethyl ester, were detected as the most abundant volatiles. From the measured data it was evident that wines from PIWI varieties different from standard varieties, especially in the profile of aromatic substances.
Description
Citation
MICHÁLKOVÁ, K. Chemická charakterizace vín z vybraných PIWI odrůd [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Podle jakého parametru je možné rozlišit, při použití stejné odrůdy, víno od různých vinařů ze stejné oblasti? doc. Diviš: Uvedla jste, že Solaris je náchylný na octové bakterie, co je tím myšleno? Jaká byla distribuce vzorků s ohledem na vinařské oblasti? doc. Obruča: Byl bych opatrný na striktní tvrzení, která uvádíte v souvislosti s přítomností sledovaných kyselin. doc. Kovalčík: Jaké vy pěstujete odrůdy? doc. Brázda: Kolik jste celkově analyzovala vzorků? Jaká je antioxidační kapacita u červeného vína? Diplomantka v průběhu diskuze zodpověděla všechny doplňující dotazy členů komise. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost diskuze a prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO